Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΙΦΝΕ: Τα φάρμακα αναφοράς και τα βιο-ομοειδή ακολουθούν τα ίδια πρότυπα φαρμακευτικής ποιότητας

17/10/2022 8:45:55 μμ
Είναι ισοδύναμα στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn) συνυπάρχουν πολύ συχνά με τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, ενώ η έγκριση των βιο-ομοειδών ακολουθεί τα ίδια πρότυπα φαρμακευτικής ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ισχύουν για όλα τα εγκεκριμένα βιολογικά φάρμακα, τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια ενημερωτικού webinar, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων και Ασθενών με ΙΦΝΕ & Πεπτικές Παθήσεις «ΑΓΚΥΡΑ» με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Viatris.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κύριος στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι να διατηρήσει τα νοσήματα σε κατάσταση ύφεσης, αποτρέποντας περιόδους οξείας έξαρσης. Οι βιολογικοί παράγοντες (φάρμακα αναφοράς και βιο-ομοειδή) δρουν σε συγκεκριμένες θέσεις - στόχους του ανοσοποιητικού συστήματος και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σε καταστάσεις μέτριας και σοβαρής νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας

Όλα τα υπάρχοντα σκευάσματα είναι παρόμοια σε αποτελεσματικότητα και επιπλοκές ενώ γίνεται συζήτηση με τον ασθενή για το είδος της χορήγησης τις προτιμήσεις και την ασφάλεια. Τα βιο-ομοειδή φάρμακα (biosimilars) επεσήμανε ο Γεώργιος Κατσίκας Διευθυντής ΕΣΥ, είναι βιολογικά φάρμακα και ονομάζονται έτσι γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με τα λεγόμενα φάρμακα αναφοράς τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας παραγωγής ενός βιο-ομοειδούς ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες μικροδιαφορές από το φάρμακο αναφοράς όμως στερούνται κλινικής σημασίας και δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του βιο-ομοειδούς. Η έγκριση των βιο-ομοειδών ακολουθεί τα ίδια πρότυπα φαρμακευτικής ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ισχύουν για όλα τα εγκεκριμένα βιολογικά φάρμακα ενώ η ανάπτυξή τους εξοικονομεί πόρους από τα συστήματα υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό