Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ιβουπροφαίνη: 16 experts από 10 διαφορετικές ειδικότητες μιλούν για την αποτελεσματικότητά της

14/3/2023 7:14:36 μμ
Στο πλαίσιο ενός Expert Forum
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ιβουπροφαίνη είναι φάρμακο αποτελεσματικό και ασφαλές, όταν δίνεται σε δόσεις μέχρι 1200mg ημερησίως, και παραμένει βασικός πυλώνας στο αναλγητικό οπλοστάσιο με πολυάριθμες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, μελέτες και δεκαετίες κλινικής εμπειρίας. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της Reckitt Health με αφορμή την πραγματοποίηση Expert Forum, στο οποίο συμμετείχαν 16 ειδικοί/experts από 10 διαφορετικές ειδικότητες. Οι ειδικότητες ήταν Κλινική Φαρμακολογία, Γενική Ιατρική, Παθολογία, Γαστρεντερολογία, Παιδιατρική, Νευρολογία, Γηριατρική, Χειρουργική, Γυναικολογία, Φαρμακευτική.

Οι συμμετέχοντες, από τη δική τους ειδικότητα ο καθένας -όπως τόνισε ο ’ρις Γκόβας, Γενικός Ιατρός- κατέθεσαν την εμπειρία τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ιβουπροφαίνης στην καθημερινή κλινική πράξη και κατέληξαν ότι μεταξύ των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), η ιβουπροφαίνη με τη μορφή της υγρής κάψουλας έχει συγκριτικά χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών, γαστρεντερολογικών, νεφρικών και ηπατικών ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να εξαρτώνται από τη δόση, τα συγχορηγούμενα φάρμακα και τον πληθυσμό ασθενών.

Μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα στα 400mg και όχι στα 600mg

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Expert Forum, συνέχισε ο ειδικός, συμφώνησαν ότι το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα δίδεται με τη δόση των 400mg/dose παρόλο που η ιβουπροφαίνη προτείνεται και χρησιμοποιείται λανθασμένα σε δόσεις των 600mg για οξύ άλγος. Αυτή είναι μία λάθος θεωρία και αντίληψη που θα πρέπει να «σπάσει». 

Όσον αφορά τη διαχείριση του πονοκεφάλου, η άμεση θεραπεία είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση του αναλγητικού αποτελέσματος: Πλήρης αναλγησία, το ταχύτερο δυνατό, στη χαμηλότερη δόση. Σύμφωνα με τους ειδικούς και με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κεφαλαλγία τάσεως, η ιβουπροφαίνη των 400mg συνιστάται ως θεραπεία πρώτης επιλογής, αφού είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι συνδυάζει και τα τρία προαπαιτούμενα, κατέληξε ο ’. Γκόβας.

Η χρήση σε ειδικούς πληθυσμούς

Η ιβουπροφαίνη δεν πρέπει να χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλαπλά νοσήματα, διευκρίνισε η Χρυσάνθη Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Στο άλλο άκρο τώρα, στα παιδιά και στην παιδιατρική, σύμφωνα με όσα ανεφέρθηκαν στο Expert Forum, η ιβουπροφαίνη έχει βρει πλέον τη θέση της και συνιστάται από τους παιδιάτρους για την αντιμετώπιση του παιδιατρικού πυρετού και του πόνου, ενώ σήμερα προτιμάται η μονοθεραπεία και όχι η θεραπεία με εναλλάξ χρήση ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αποτελεσματικότητα, διευκρίνισε η Καθηγήτρια.

Στη γυναικολογία αλλά και στις λοιπές χειρουργικές ειδικότητες με την ιβουπροφαίνη έχουμε μια πιο ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος του μετεγχειρητικού πόνου, φυσικά χωρίς να παραγνωρίζουμε την μεγάλη αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.

Προαναγγελία μετανάλυσης

Οι συμμετέχοντες προανήγγειλαν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ και άλλων επιστημονικών φορέων ένα συστηματικό review και μετανάλυση με τίτλο: «Συγκριτική εκτίμηση της ασφάλειας της ιβουπροφαίνης σε σχέση με την παρακεταμόλη».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Έρευνα από το «'Αλμα Ζωής» και το LabHTA






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»