Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ιατροτεχνολογικές συσκευές συνδυασμένες με φάρμακα: Τι αλλάζει;

23/5/2024 2:52:38 πμ
Πρακτικές συμβουλές από τον ΕΜΑ για την εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια αναθεώρηση των κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τα ιατροτεχνολογικά και τα in vitro διαγνωστικά προϊόντα δημοσίευσε ο ΕΜΑ προς τους αιτούντες και κατόχους αδειών κυκλοφορίας και τους σχετικούς οργανισμούς. Ειδικότερα, το έγγραφο έχει τη μορφή ερωτο-απαντήσεων και παρέχει πρακτικές συμβουλές για τη συμμόρφωση των προϊόντων που συνδυάζουν φαρμακευτικές ουσίες και συσκευές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς 2017/745 (MDR) και 2017/746 (IVDR). Σημειώνεται ότι αυτά τα συνδυαστικά προϊόντα εντάσσονται είτε στο κανονιστικό πλαίσιο των φαρμάκων είτε σε αυτό των ιατροτεχνολογικών ανάλογα με τον κύριο μηχανισμό δράσης τους.


Ενδεικτικά δίνονται απαντήσεις σε θέματα όπως: • το κανονιστικό πλαίσιο και η διαχείριση του κύκλου ζωής των προϊόντων όπως οι προγεμισμένες σύριγγες που η συσκευή είναι αναπόσπαστο μέρος της φαρμακευτικής ουσίας • οι επισημάνσεις στις ετικέτες των φαρμάκων που εμπεριέχουν στη συσκευασία τους και μια συσκευή • η διαδικασία διαβούλευσης για τα προϊόντα με φαρμακευτική ουσία που υποστηρίζει την καλή λειτουργία της συσκευής και για διαγνωστικά προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη σωστή χρήση ενός φαρμάκου κ.ά.


Το έγγραφο παρέχει επίσης νέες οδηγίες σχετικά με την κατηγοριοποίηση των προϊόντων που δεν είναι ξεκάθαρο αν εμπίπτουν στα φάρμακα ή στις συσκευές, συνιστώντας στις εταιρείες, μεταξύ άλλων, να συμβουλεύονται την αρμόδια εθνική αρχή και τον κοινοποιημένο οργανισμό αξιολόγησης των ιατροτεχνολογικών, ενώ μπορούν να ζητήσουν και την άποψη της Innovative Task Force (ITF) του ΕΜΑ. 


Στις νέες συστάσεις περιλαμβάνονται επίσης ότι μικρές αλλαγές στα προϊόντα (π.χ. διαστάσεις, αντικατάσταση υλικού, αλλαγή προμηθευτή κ.ά.) πρέπει να υποβάλλονται εφόσον επιδρούν στις πληροφορίες του προϊόντος, στην ποιότητα, στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα αυτού. Σημειώνεται επίσης ότι αλλαγές στις ενδείξεις, στην περιεκτικότητα και στη μορφή απαιτούν πιθανότατα και νέα πιστοποίηση του προϊόντος από την Ευρ. Επιτροπή ή/και τον κοινοποιημένο οργανισμό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχίες και για το ανεπαρκές προσωπικό στην υγεία από την PGEU και τη CPME
Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Ζητά στοιχεία πωλήσεων για τα σκευάσματα σεμαγλουτίδης
Από τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς της χώρας
Έρευνα στην Ιταλία για ύποπτη καθυστέρηση σε λανσάρισμα φαρμάκου
Διεξάγεται από την αρμόδια αρχή ανταγωνισμού
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την προστασία των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα
Ο υπουργός κάλεσε το ΕΚΑΒ και τις ΥΠΕ να είναι σε ετοιμότητα
Α. Γεωργιάδης: Πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς με Πάρκινσον
Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης