Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Στα 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα

27/9/2023 10:40:16 μμ
Η κλαδική μελέτη ΣΕΙΒ αναδεικνύει την προσφορά του κλάδου στην υγεία και στην οικονομία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλαπλή και διαχρονική είναι η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, καθώς σύμφωνα με κλαδική μελέτη ο κύκλος εργασιών είναι άνω των 2,3 δισ. ευρώ στη χώρα μας με τις εταιρείες του κλάδου να απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή στο 1,3 δισ. ευρώ αποτιμώνται οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.


Η κλαδική μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και αντικείμενό της ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και οι προοπτικές της αγοράς των ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα. 


Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης, Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τόνισε πως στον ιατροβιοτεχνολογικό κλάδο δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη περίπου 34.000 εταιρείες με 800.000 εργαζόμενους και καταγράφουν κύκλο εργασιών της τάξης των 140 δισ. €, ο οποίος αντιστοιχεί στο 25-30% της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς.

«Στη χώρα μας, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου προσεγγίζει τα 2,3 δισ. €, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 11.000 άτομα. Σημειώνεται ότι τη ραχοκοκαλιά του κλάδου αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά εταιρεία είναι 23 άτομα. Οι προοπτικές του κλάδου για ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα σε όρους κύκλου εργασιών και απασχόλησης μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες, εφόσον διαμορφωθούν πιο σταθερές συνθήκες στην αγορά, η οποία μπορεί να καταστεί εξόχως ελκυστική για νέες επενδύσεις». Κατέληξε πως το ποσοστό των απαιτήσεων έναντι των πωλήσεων ανέρχεται σε 60%, ενώ οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από τα νοσοκομεία ξεπερνούν το 1,3 δισ. €, συνθήκη η οποία αναμφίβολα λειτουργεί ανασταλτικά σε σχέση με το στόχο της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων στη χώρα, προς όφελος των ασθενών αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας.


Κατά την ομιλία του, ο Δρ. Θάνος Χαλαζωνίτης, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» αναφέρθηκε στην αξία της καινοτομίας και της χρήσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην καθημερινή πράξη άσκησης της κλινικής ιατρικής, τόνισε τη σημασία της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας ιατροτεχνολογίας και εξέφρασε την άποψη πως ο κλάδος τω Ι/Π, αποτελεί έναν ισχυρό συνδετικό κρίκο μεταξύ των αναγκών της ιατρικής κοινότητας και των απαιτήσεων των ασθενών.


Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Γεώργιος Καλαμίτσης, αφού έκανε μνεία στη σημαντική συνεισφορά της Βιομηχανίας, τόνισε αφενός την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μην είναι υποδεέστεροι στην πρόσβαση σε καινοτόμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τους λοιπούς Ευρωπαίους και αφετέρου ότι καθώς οι πόροι είναι πεπερασμένοι, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα πρέπει να είναι προσιτά μέσω μιας θεσπισμένης διαδικασίας αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, με κριτήρια ποιότητας, όπου πάγιο αίτημα των ασθενών είναι η συμμετοχή τους.


Με αφορμή τη μελέτη ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΙΒ Δημήτρης Νίκας δήλωσε ότι ο κλάδος των Ι/Π, ως ο κατΆ εξοχήν κλάδος της καινοτομίας, παρουσιάζει τεράστια συμβολή στη Δημόσια Υγεία και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής. Τέλος ανέφερε ότι «ως δυναμικός και καινοτόμος κλάδος, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο μετασχηματισμό της υγείας και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη