Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ι.Κ.Α.: Σχετικά με την χορήγηση των FORSTEO, PREOTACT και VIREAD

15/7/2010
Προϋποθέσεις συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με το υπ’ αριθμ. Γ55/783 (14/7/2010) έγγραφό του το Ι.Κ.Α. ενημερώνει σχετικά με τη χορήγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων FORSTEO, PREOTACT και VIREAD:

 

«Με αφορμή προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο συνταγών που εκτελέστηκαν σε ιδιωτικά φαρμακεία, αναφορικά με τον τρόπο χορήγησης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων FORSTEO (Teripatadine) και PREOTACT (Parathormone) που ενδείκνυνται “…για τη θεραπεία της εγκαταστημένης οστεοπόρωσης…” (έγγραφό μας με αριθμ.πρωτ. Γ55/757/15-4-2010) και VIREAD (Tenofovir Disiproxil Fumarate) και μόνο για την ένδειξη “Λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας B” σας υπενθυμίζουμε ότι:

 

Οι ιατροί του Ιδρύματος που συνταγογραφούν τα εν λόγω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, αλλά και οι ελεγκτές ιατροί που θεωρούν τις εν λόγω συνταγές θα πρέπει:

 

1. Να παραπέμπουν τους ασφαλισμένους στην Ειδική Επιτροπή φαρμάκων, προκειμένου να λάβουν εφάπαξ έγκριση για την χορήγηση των FORSTEO (Teripatadine) και PREOTACT (Parathormone) (πληροφορίες στην γραμματεία της Επιτροπής 210-5240204 & 210-5228193) και πριν παραπεμφθούν στην Ειδική Επιτροπή φαρμάκων, να ελέγχουν την πληρότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται και συγκεκριμένα:

 

Για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα:

 

FORSTEO (Teripatadine) και PREOTACT (Parathormone)

-Γνωμάτευση θεράποντος ιατρού που θα αιτιολογεί την επιλογή της συγκεκριμένης αγωγής, θα αναφέρει αναλυτικά τις προηγούμενες αγωγές που έχουν δοθεί, τη διάρκεια χορήγησης και το κλινικό τους αποτέλεσμα και εφόσον έχει ήδη ξεκινήσει θεραπεία με FORSTEO/PREOTACT πρέπει να αναφερθεί πόσα κουτιά έχει πάρει.

-Πρόσφατη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (MOΠ) (εντός έτους) σε φωτοτυπίες.

-Να υπάρχει οστεοπόρωση με κίνδυνο κατάγματος ιατρικά αιτιολογημένο. Σημειώνεται ότι η οστεοπόρωση αποδεικνύεται με μέτρηση της οστικής πυκνότητας ΟΜΣΣ ή ισχίου (Τ-score ≤ -2.5 SD)

-Συνταγή γιατρού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

-Εφόσον υπάρχουν οστεοπορωτικά κατάγματα να προσκομισθεί ο αντίστοιχος απεικονιστικός έλεγχος.

 

2. Όταν υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Ειδικής Επιτροπής Φαρμάκων τα εν λόγω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα

- χορηγούνται (Γ55/703/24-6-2009) δωρεάν από το Κεντρικό Φαρμακείο (Κ.Φ.) και στην Επαρχία αποστέλλονται από το Παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου ή

- από ιδιωτικό φαρμακείο με συμμετοχή 10%.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών είναι η επισύναψη του ενημερωτικού σημειώματος (σε φωτοτυπίες) της Ειδικής Επιτροπής φαρμάκων για το χρονικό διάστημα και την ποσότητα που έχει δοθεί έγκριση χορήγησης του φαρμάκου και για το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα:

 

VIREAD (Tenofovir Disiproxil Fumarate)

 

να ελέγχουν αν υπάρχει γνωμάτευση από ιατρό έμπειρο στην αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας (στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται ένδειξη ενεργούς ιικής αντιγραφής, επίπεδα αλανίνης αμινοτρανσφεράσης (ALT) στον ορό και ιστολογική ένδειξη ενεργούς φλεγμονής/ ή και ίνωσης). Σύμφωνα με υπ’αριθμ. Γ55/648/15-9-2008 έγγραφό μας, για την θεραπεία της ηπατίτιδας Β και μόνο η διάθεση του φαρμάκου θα γίνεται από Ιδιωτικά φαρμακεία άνευ συμμετοχής.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών είναι να αναγράφεται υποχρεωτικά επί της συνταγής το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα του ιατρού που εξέδωσε τη γνωμάτευση και την ημερομηνία έκδοσής της ή να επισυνάπτεται η σχετική γνωμάτευση. Φωτοτυπία της εν λόγω συνταγής ή της γνωμάτευσης θα πρέπει να φυλάσσεται στο Ιδιωτικό φαρμακείο (ταινία γνησιότητας πράσινου χρώματος-έγγραφό μας Γ55/667/4-12-2008)».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας
Φ.Σ. Πειραιά: Προσφορά από την Epsilon Net για πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced