Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

ΗΠΑ: Εμβόλια εποχικής γρίπης για όλους

25/2/2010
Σύσταση ειδικών για καθολική ανοσοποίηση του πληθυσμού, ακόμη και για άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

 

Τον ετήσιο καθολικό εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης συνιστούν πλέον ειδικοί στις ΗΠΑ. Η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιαστικών Πρακτικών ψήφισε υπέρ της σύστασης για εμβολιασμό όλου του πληθυσμού κάθε έτος, ανεξάρτητα από το αν κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή όχι.

 

Η σύσταση, που βρίσκει σύμφωνα και τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων (CDC), έρχεται έπειτα από μακροχρόνιες παραινέσεις επιστημόνων υγείας και έχει ως στόχο την κατάργηση των φραγμών που υπάρχουν στο πλαίσιο της ανοσοποίησης κατά της γρίπης και την ανάδειξη της σπουδαιότητας του γενικού εμβολιασμού.

 

Στο πλαίσιο της σχετικής ανακοίνωσης, οι ίδιοι ειδικοί μίλησαν «ανακεφαλαιωτικά» για τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με τη «νέα γρίπη», επισημαίνοντας ότι:

 

Τα παχύσαρκα άτομα και τα παιδιά/έφηβοι είναι πολύ πιο πιθανόν να νοσήσουν σοβαρά από αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την εποχική γρίπη, η οποία πλήττει κατά βάση τους ηλικιωμένους. Μάλιστα σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης, ο βαθμός θνησιμότητας στην περίπτωση των παχύσαρκων ατόμων ήταν κατά 4 φορές μεγαλύτερος ενώ στην περίπτωση των παιδιών/εφήβων ήταν 5 φορές μεγαλύτερος.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παρόλο που η πανδημία της «νέας γρίπης» παρουσιάζει όντως ύφεση στην Ευρώπη και στην Αμερική, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι έχει λήξει. «Η κορύφωσή της μπορεί να μην έχει επέλθει ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισαν οι ειδικοί του ΠΟΥ.

 

Κατά το 2009 το πανδημικό στέλεχος του ιού H1N1 είχε πλήρως αντικαταστήσει τα αντίστοιχα στελέχη της εποχικής γρίπης. Στα αντιγριπικά εμβόλια του 2010 κατά της εποχικής γρίπης, θα αντικατασταθεί το εποχικό στέλεχος του ιού H1N1 με το αντίστοιχο της νέας γρίπης. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρηθεί ακόμη ότι ο πανδημικός τύπος H1N1 αποτελεί εποχικό στέλεχος.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των CDC, μόνο στις ΗΠΑ οι θάνατοι από τον ιό της νέας γρίπης ήταν 17.000, αριθμός μικρός σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων εξαιτίας της εποχικής γρίπης (36.000), όπως όμως επισημαίνουν οι ειδικοί «η νέα γρίπη εξασθενεί τον οργανισμό σε βαθμό που τον κάνει πολύ πιο ευάλωτο απέναντι σε καρδιακά και άλλα επεισόδια, οπότε αν συνεκτιμηθούν και θάνατοι που φαινομενικά δεν σχετίζονται άμεσα με τη νέα γρίπη, ο συνολικός αριθμός θανάτων εξαιτίας του πανδημικού H1N1 θα ξεπερνάει ενδεχομένως τον αντίστοιχο των εποχικών στελεχών γρίπης».

 

Το 1/3 των παιδιών στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης, καθώς και το 1/5 των ενηλίκων. Παρόλα αυτά οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν και σύμφωνα με τα CDC «όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουν».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι κίνδυνοι που αναδεικνύει η ProfitLevel
Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν


Σχετικά άρθρα

Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά
Ένωση Βιοπαθολόγων: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της χρήσης των self tests
Οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι επικίνδυνες, σύμφωνα με την πρόεδρο Χ. Νικολάου
Δ. Μιχαηλίδου: Το 2021 θα εκπονήσουμε σχέδιο 2 δισ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική
Η υφυπουργός εργασίας συμμετείχε στη συζήτηση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία που διοργάνωσε το ACG Institute
Η πανδημία και οι μειωμένοι εμβολιασμοί οδηγούν την ΕΕ στο «zombification»
Οι κίνδυνοι που αναδεικνύει η ProfitLevel