Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Martin Shkreli: Διοικεί εταιρεία μέσα από τη φυλακή
Είναι ο άνθρωπος που ανέβασε τιμή σε φάρμακο κατά 5.000%
ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο


Χωρίς πρόσβαση οι ασθενείς στο σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης σακχάρου

24/12/2018 2:13:20 μμ
Το προϊόν εντάχθηκε στη συνταγογράφηση, αλλά ποιος θα εκτελεί τις γνωματεύσεις;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περιπλέκεται η υπόθεση με το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης του σακχαρώδη διαβήτη Libre, μετά την ένταξη του προϊόντος στη συνταγογράφηση.


Πρόκειται για το σύστημα που η υπεύθυνη εταιρεία δεν διανέμει μέσω των φαρμακείων, αλλά προωθεί απευθείας στους καταναλωτές και ασθενείς, παρακάμπτοντας ολόκληρο το δίκτυο διανομής των προϊόντων υγείας – μια στρατηγική που ισχύει πανευρωπαϊκά για το συγκεκριμένο προϊόν, υπό τις εντολές των κεντρικών της εταιρείας.


Μέχρι σήμερα το προϊόν αυτό δεν αποζημιωνόταν, όμως ο νέος ΕΚΠΥ, με ισχύ από 1/11/2018, το έχει εντάξει στα αποζημιούμενα προϊόντα, άρα οι ασθενείς θα μπορούσαν να το προμηθεύονται δωρεάν.


Σύμφωνα όμως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία έστειλε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (Σ. Μπερσίμη & Π. Γεωργακόπουλο αντίστοιχα), ουσιαστικά οι διαβητικοί ασθενείς έμειναν χωρίς πρόσβαση… γιατί η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ίδια και τον ΕΟΠΥΥ, άρα η ίδια δεν εκτελεί παραπεμπτικά.


Το αποτέλεσμα είναι ότι οι διαβητικοί όχι μόνο δεν μπορούν να το προμηθευτούν, αν δεν πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά –όπως αναφέρεται στην επιστολή– «το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όσοι άνθρωποι έχουν ήδη συνταγογραφήσει αναλώσιμα του Libre, δεν δικαιούνται, όπως ορίζει ο νόμος, να συνταγογραφούν ταινίες μέτρησης σακχάρου και σκαριφιστήρες, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς καθόλου αναλώσιμα για την αυτορρύθμιση του σακχάρου τους».


Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει ότι: «Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη συνεχίζουν να πληρώνουν για παροχές που ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) προβλέπει. Για ακόμη μία φορά τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη πληρώνουν την ολιγωρία και την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, τη στιγμή μάλιστα που ο ΕΚΠΥ, ακόμη και τώρα, δεν έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή 50 ημέρες μετά την έναρξη της ισχύος του, την 1.11.2018. Είναι αδιανόητα να συμβαίνουν όλα αυτά, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη και πολλές φορές επίπονη καθημερινότητά τους με το Σακχαρώδη Διαβήτη».


Καταλήγοντας, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απαιτούν «άμεσα έγγραφη εγκύκλιο για την πορεία του ζητήματος που έχει ανακύψει με το σύστημα Libre, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι (πάσχοντες, γιατροί) να ενημερωθούν».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Οργανισμός θεσπίζει τις προδιαγραφές τους ώστε να χορηγούνται στους διαβητικούς
Οι Sanofi, Novo Nordisk και Eli Lilly καλούνται να υπερασπιστούν τη στρατηγική τιμολόγησής τους


Σχετικά άρθρα

Τα θεραπευτικά διαβητικά υποδήματα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ
Ο Οργανισμός θεσπίζει τις προδιαγραφές τους ώστε να χορηγούνται στους διαβητικούς
Νέοι κανόνες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατευθυντήριες οδηγίες συμμόρφωσης από τον ΕΜΑ
Επανακυκλοφορούν τα σκευάσματα βαλσαρτάνης της Heremco
Οι προσμείξεις NDMA και NDEA είναι εντός των προδιαγραφών, σύμφωνα με τον ΕΟΦ
ΠΕΦΝΙ: Συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή έρευνα για τα αντιβιοτικά και την αντοχή των μικροβίων σε αυτά
Καλεί όλους τους επαγγελματίες υγείας να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο