Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ηλίας Κατσόγιαννης: Βάζει στο μικροσκόπιο τη λιποσωμιακή βιταμίνη D3

20/2/2022 2:06:33 μμ
Σε εξέλιξη και η μελέτη του για τη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σημαντική πρωτοβουλία έρχεται από τον κοινοτικό φαρμακοποιό Ηλία Κατσόγιαννη, ο οποίος αποφάσισε να μελετήσει κατά πόσο η λιποσωμιακή βιταμίνη D3 εξασφαλίζει καλύτερη απορρόφηση στον οργανισμό σε σύγκριση με την απλή βιταμίνη και ιδίως σε περιπτώσεις που η απορρόφηση μπλοκάρεται, όπως συμβαίνει π.χ. σε ασθενείς που λαμβάνουν ορλιστάτη. 

Η τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Έλενας Βενιζέλου και με την εταιρεία Doctor's Formulas και σε αυτή θα συμμετέχουν 200 άνθρωποι, οι οποίοι θα λάβουν μία από τις δύο μορφές της βιταμίνης και θα εξετάζονται για τα επίπεδα της D3 στο αίμα. Θα γίνει επίσης έλεγχος συμμόρφωσης στην αγωγή, ενώ οι συμμετέχοντες θα απαντήσουν και σε ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίησή τους από τη λήψη των βιταμινών. Επιστημονικός σύμβουλος της κλινικής μελέτης θα είναι μαζί με τον Ηλ. Κατσόγιαννη και η Ευτυχία Κούκου, διευθύντρια του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου.

Μιλώντας στο f.daily ο φαρμακοποιός είπε πως «στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου στη Νανοϊατρική, επιδιώκω πάντα να βρίσκω ευκαιρίες για να δω αν η θεωρία εφαρμόζεται στην πράξη. Σε προηγούμενη μελέτη για τη λιποσωμιακή Β12 είδαμε εξαιρετικά αποτελέσματα».

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης στο f.daily ότι σε περίπου ένα μήνα θα είναι έτοιμα και τα συμπεράσματα της έρευνας που είχε ξεκινήσει για τη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία με τη συμμετοχή του κοινού: «Η μελέτη αφορά τους παράγοντες για τους οποίους το κοινό επιλέγει το φαρμακείο, τους προβληματισμούς του έναντι του εμβολιασμού, τις πηγές πληροφόρησής του σε θέματα υγείας αλλά και αν επιθυμεί περισσότερες υπηρεσίες από εμάς κ.ά. Τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν μέσω του podcast PharmaBabble που κάνω μαζί με τους φαρμακοποιούς Διαμαντή Κλημεντίδη και Κωνσταντίνο Κακονίκο».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας