Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ηλεκτρονική απάτη με θύματα δύο φαρμακοποιούς

10/1/2022 8:41:04 μμ
Προσοχή: Μη δίνετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια καλοστημένη απάτη έχει βάλει στο στόχαστρο τα φαρμακεία και σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily ήδη δύο φαρμακοποιοί έπεσαν θύματα επιτήδειων, ενώ έχει ενημερωθεί η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας.

Όπως εξηγεί στέλεχος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, οι επιτήδειοι τηλεφωνώντας σε φαρμακοποιούς αναφέρουν πως εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Στρατού ή μεγάλων σούπερ μάρκετ ή γνωστών πολυκαταστημάτων θα ήθελαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες προϊόντων όπως γάζες, μάσκες, φάρμακα παρακεταμόλης και άλλων ειδών φαρμακείου που δεν απαιτούν κουπόνι. Ακολούθως, μόλις δοθεί η παραγγελία ζητούν τον τραπεζικό λογαριασμό για να κατατεθούν τα χρήματα. Παράλληλα ζητούν και το κινητό τηλέφωνο του φαρμακοποιού, επικαλούμενοι ότι το χρειάζονται για επιβεβαίωση της κατάθεσης και της εξέλιξης της παραγγελίας.

Στο e-mail που αποστέλλουν υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο αναφέρεται: «πατήστε εδώ για να ολοκληρωθεί η παραγγελία» και τότε αυτόματα ο φαρμακοποιός οδηγείται σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει με αυτό του e-banking των τραπεζών. Οι φαρμακοποιοί, έχοντας δώσει τον αριθμό του κινητού τους, έχουν ήδη υποπέσει στα δίκτυα των επιτήδειων καθώς έτσι αποσπώνται οι εγκρίσεις που απαιτούνται για να εκταμιευτεί το ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου του.

Η απάτη, που όπως φαίνεται σταδιακά εξαπλώνεται και σε άλλους κλάδους εκτός φαρμακείων, έχει απασχολήσει στο παρελθόν και πάλι τον κλάδο αλλά οι ένοχοι είχαν εντοπιστεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος προειδοποιεί πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου σε κανέναν υποψήφιο πελάτη,
καθώς μόνο μέσω της δημοσιοποίησης του αριθμού αυτού μπορεί να ολοκληρωθεί η κλοπή από τον τραπεζικό λογαριασμό. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ζητούν από οποιοδήποτε υποψήφιο πελάτη να κατατεθούν τα χρήματα της παραγγελίας και να αποστέλλεται το σχετικό παραστατικό, να ελέγχουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό για την πιστοποίηση της κατάθεσης και τέλος να τηλεφωνούν οι ίδιοι ότι η παραγγελία θα ολοκληρωθεί.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και προβάλλει ότι έχει τις καλύτερες τιμές στη χώρα






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024