Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χιλιάδες συνταγές αντιβιοτικών στις ΗΠΑ δεν συνδέονται με μικροβιακή λοίμωξη

9/10/2018 2:35:43 μμ
Η κατάχρηση δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η μικροβιακή αντοχή θεωρείται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της παγκόσμιας υγείας και της επιστήμης.

Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις στο κοινό ότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις και όχι στο κοινό κρυολόγημα ή σε άλλα νοσήματα που προκαλούνται από ιούς, το πρόβλημα της κατάχρησης και της συνεπαγόμενης ανθεκτικότητας των βακτηρίων απέχει πολύ από το να επιλυθεί, σύμφωνα με νέα προκαταρκτική μελέτη για τις ΗΠΑ.


Οι ερευνητές του Northwestern University στο Σικάγο ανέλυσαν 510.000 συνταγές με αντιβιοτικά από 514 κλινικές, για δύο χρόνια. Οι συνταγογράφοι ήταν, εκτός από γιατροί, και νοσηλευτές και βοηθοί γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα και σε ειδικότητες, όπως η γαστρεντερολογία και η δερματολογία.


Διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισές, το 46% συγκεκριμένα, δεν είχαν τεκμηριωμένη διάγνωση μικροβιακής λοίμωξης. Στο 29% αναγραφόταν άλλη διάγνωση, π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, και στο 17% δεν υπήρχε καν διάγνωση.

Επιπλέον, το 20% των συνταγών δόθηκε χωρίς επίσκεψη στο ιατρείο (προφανώς «μέσω τηλεφώνου»).


Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Jeffrey Linder διευκρινίζει μεν ότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πόσες από αυτές τις συνταγές ήταν πραγματικά χωρίς τη σωστή διάγνωση (λόγω ανακριβειών στην κωδικοποίηση των διαγνώσεων).

Ωστόσο διαπιστώνει πως οι γιατροί φαίνεται να συμβάλλουν στο πρόβλημα της κατάχρησης των αντιβιοτικών, είτε επειδή θεωρούν ότι αυτό θέλουν οι ασθενείς, είτε επειδή υπάρχουν επίμονοι ασθενείς, είτε σε πίεση χρόνου.


Παραδέχεται επίσης ότι η συμβουλή για τη λήψη αντιβιοτικού από το τηλέφωνο μπορεί να είναι χρήσιμη π.χ. σε μια γυναίκα με ιστορικό λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος ή σε κάποιον που ακολουθεί θεραπεία για την ακμή, αλλά για την πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς πρέπει να εξετάζονται από γιατρό, πριν πάρουν ένα αντιβιοτικό.


Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να εμβαθύνει περισσότερο στα στοιχεία που έχει συλλέξει, ώστε να βγουν περισσότερα συμπεράσματα για τα περιστατικά στα οποία χορηγήθηκαν αντιβιοτικά.


Τα συμπεράσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο IDWeek 2018, μια ετήσια συνάντηση ειδικών για τις μολυσματικές ασθένειες, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Δρ Ebbing Lautenbach, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, συνιστά στους γιατρούς να εξηγούν στους ασθενείς για ποιο λόγο λαμβάνουν ένα αντιβιοτικό και να απαντούν πρόθυμα σε ερωτήσεις για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας αγωγής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους