Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Pharmazac: Επένδυση 8 εκατ. ευρώ στο χώρο των ραδιοφαρμάκων
Η εταιρεία επεκτείνει τις προοπτικές ανάπτυξής της
iGEM PATRAS: Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών
Αργυρό μετάλλιο απέσπασε το Project Hippocrates σε διαγωνισμό του ΜΙΤ
Φαρμακεία: Αυξήθηκαν πάνω από 40% οι πωλήσεις εμβολίων
Τις πρώτες βδομάδες του Οκτωβρίου

Χειρουργικές μάσκες: Προστατεύουν από τον κορονοϊό;

7/2/2020 4:49:59 μμ
Έγιναν ανάρπαστες τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο παγκόσμιος φόβος που έχει προκληθεί από τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού έχει «ανοίξει» νέους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, καθώς όλο και περισσότεροι Κινέζοι απευθύνονται στα φαρμακεία ζητώντας να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών. Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρουν ιδιώτες φαρμακοποιοί, οι οποίοι μιλώντας σε τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης λένε πως αλλοδαποί πολίτες τούς ζητούν ακόμη και 6 χιλιάδες τεμάχια μασκών.
Σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι εταιρειών που διακινούν προστατευτικές μάσκες τονίζουν πως η ζήτηση μπορεί να φθάσει και το 1 εκατ. τεμάχια, όταν στις αποθήκες τους υπάρχουν μόλις 1000.

Χειρουργικές μάσκες: Μέτρια η προστασία τους απέναντι στους ιούς

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Δρ William Schaffner από το Vanderbilt University του Τενεσί των ΗΠΑ, η προστασία που προσφέρουν οι τυπικές χειρουργικές μάσκες απέναντι στους ιούς και δη στο νέο κορονοϊό είναι μέτρια. Όπως εξηγεί ο ειδικός, ο ρόλος τους είναι η αποφυγή μεταφοράς των παθογόνων οργανισμών από το στόμα και τη μύτη του χρήστη (π.χ. το χειρουργό) σε κάποιον άλλο (π.χ. τον ασθενή που χειρουργείται) και διευκρινίζει ότι αυτές οι μάσκες δεν είναι σχεδιασμένες να εμποδίζουν μόρια του ιού να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα.
Εξάλλου, δεν δένονται ποτέ σφιχτά γύρω από τα μάγουλα και τη μύτη, όπως γίνεται με άλλες ειδικές και πιο χοντρές μάσκες, οι οποίες δεν συνιστώνται για συχνή χρήση από το κοινό.

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές συμμετέχουν στη μάχη κατά του κορονοϊού

O FDA έχει ήδη διανείμει σε όλα τα πιστοποιημένα από τον CDC εργαστήρια της χώρας ένα διαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. 
Επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι μια σειρά ρυθμιστικών εργαλείων (επιστημονική συμβουλευτική, το πρόγραμμα PRIME, την ταχεία αξιολόγηση και τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους) είναι στη διάθεση των εταιρειών που έχουν πιθανά αντι-ιικά φάρμακα ή εμβόλια, τις οποίες καλεί να επικοινωνήσουν μαζί του για να συζητήσουν τη στρατηγική συγκέντρωσης δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Στην Ελλάδα ήδη έχουν δημιουργηθεί Νοσοκομεία και Κέντρα Αναφοράς για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, ενώ ο ΕΟΔΥ εφαρμόζει σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση υπόπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού 2019-nCoV σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τις πρώτες βδομάδες του Οκτωβρίου
Διευκρινίσεις για τους πληττόμενους ΚΑΔ


Σχετικά άρθρα

iGEM PATRAS: Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών
Αργυρό μετάλλιο απέσπασε το Project Hippocrates σε διαγωνισμό του ΜΙΤ
Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!
Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση των φαρμάκων
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ιατρούς και οδοντιάτρους
Περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης των ελευθεροεπαγγελματιών
Δώσε Ανάσα στη ζωή σου
Ενημερώσου για την Αρτηριακή Πνευμονική Υπέρταση