Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΗΔΙΚΑ: Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα φάρμακα εξωτερικού μέσω ΙΦΕΤ

22/2/2022 4:23:11 μμ
Οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για την εκτέλεση συνταγών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προχωρά η ψηφιοποίηση των εκτελέσεων συνταγών στα φαρμακεία, ένας στόχος που έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του ο ΠΦΣ, με την πρόσφατη ανακοίνωση από την ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση Φαρμάκων Εξωτερικού μέσω ΙΦΕΤ που προστέθηκε στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Έχουν μάλιστα δημοσιευτεί αναλυτικές οδηγίες εκτέλεσης συνταγών για τους φαρμακοποιούς. Καταρχάς επισημαίνεται ότι σε μια συνταγή με Φάρμακα Εξωτερικού μέσω ΙΦΕΤ ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα είτε να την εκτελέσει απευθείας είτε να τη δεσμεύσει, ώστε να μην είναι εφικτή η εκτέλεσή της από διαφορετικό φαρμακείο. Όσον αφορά την εκτέλεση συνταγών, τονίζεται ότι δεν εμφανίζονται οι περιοχές καταχώρισης barcode φαρμάκου και ταινίας γνησιότητας, αντίθετα, εμφανίζεται το κουμπί «Εκτέλεση» στην πρώτη στήλη του πίνακα με τις θεραπείες της συνταγής. Στις υπόλοιπες στήλες εμφανίζονται τα στοιχεία της θεραπείας, όπως τα καταχώρησε ο ιατρός.

Πατώντας το κουμπί «Εκτέλεση» εμφανίζεται το παράθυρο καταχώρησης των στοιχείων που απαιτούνται και είναι: η εμπορική ονομασία του σκευάσματος, η συσκευασία του (η οποία μπορεί να διαφέρει από αυτή που κατέγραψε ο ιατρός κατά τη συνταγογράφηση), η φαρμακοτεχνική του μορφή, η περιεκτικότητα στη δραστική ουσία, μονάδα δόσης και η τελική τιμή. Επισημαίνεται επίσης ότι οι συνταγές αυτές δεν έχουν προθεσμία εκτέλεσης που σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται έλεγχος στις ημερομηνίες ισχύος. Τέλος, να σημειωθεί ότι η εκτέλεση των συνταγών με εμβόλια απευαισθητοποίησης έχει ενεργοποιηθεί στη web εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο