Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

ΗΔΙΚΑ: «Διεθνής» η επίθεση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!

27/4/2012
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Βλ. Σφυρόερας, ανέφερε ότι το σύστημα δέχτηκε συντονισμένη επίθεση χάκερς από 15 διαφορετικά σημεία σε 12 χώρες του πλανήτη. Οι χώρες, απ' όπου προήλθε η επίθεση είναι οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Σουηδία, η Τσεχία, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Ισραήλ...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ένα ακόμα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο «σίριαλ» που αφορά την «επίθεση χάκερ στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης»!


Αρχικά, από το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινωθεί πως «Χάκερ που εισέβαλαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταχώρησαν 1,5 εκατομμύριο πλαστές συνταγές στη βάση δεδομένων», για να έρθει αμέσως μερική διάψευση από την ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία «Η επίθεση έγινε, αλλά ήταν ανεπιτυχής και σε καμία περίπτωση δεν καταχωρήθηκαν πλαστές συνταγές».


Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ


Τώρα έρχονται συντονισμένα υπουργείο Υγείας και ΗΔΙΚΑ και δηλώνουν πως «Η επίθεση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ήταν διεθνής»!


Από το Βήμα (26/4/2012):


«Είναι πολύ μεγάλη επίθεση για να είναι τυχαία», δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος, αναφερόμενος στην απόπειρα εισβολής χάκερς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κ. Βλ. Σφυρόερας ανέφερε ότι το σύστημα δέχτηκε συντονισμένη επίθεση χάκερς από 15 διαφορετικά σημεία σε 12 χώρες του πλανήτη. Οι χώρες, απ' όπου προήλθε η επίθεση είναι οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Σουηδία, η Τσεχία, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Ισραήλ.


Σύμφωνα με τον κ. Σφυρόερα, στο σύστημα έγινε επίθεση συνολικού όγκου 125Gb, ισοδύναμη με 3,4 εκατομμύρια σελίδες, η οποία προκάλεσε υπερφόρτωση του δικτύου.


Οι δράστες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να μπουν στο σύστημα και να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζημιά σε αυτό.


Το πρώτο χτύπημα έγινε στις 6 Απριλίου, ενώ η επίθεση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, με τους χάκερς να προσπαθούν να ανακτήσουν δεδομένα. Η τελική επίθεση έγινε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας και είχε διάρκεια οκτώ λεπτά.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ τα συστήματα ασφαλείας της εφαρμογής ενεργοποιήθηκαν αυτόματα αντιμετωπίζοντας την επίθεση επιτυχώς, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η παραβίασή του, ούτε να καταχωρηθούν συνταγές, ούτε να αντληθούν δεδομένα από το σύστημα.


Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκύπτει ότι βάσει των δέκα πρώτων δραστικών ουσιών, την πρώτη εβδομάδα συνταγογραφήθηκαν 49% πρωτότυπα και 51% γενόσημα φάρμακα, ενώ τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής συνταγογραφήθηκαν 45% πρωτότυπα και 55% γενόσημα φάρμακα.


Σήμερα, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 10.800 φαρμακεία και 38.000 γιατροί, εκδίδονται καθημερινά 140.000 συνταγές και 120.000 εκτελούνται. Την 1η Μαΐου εντάσσονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το ΤΑΥΤΕΚΩ και ο Οίκος Ναύτου, στις 15 Μαΐου το Ταμείο της ΕΥΔΑΠ και την 1η Ιουνίου τα υπόλοιπα Ταμεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι εικόνες ντροπής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Συνέντευξη του Δρ Σταύρου Λαλά στην Άννα Μαρία Παπίρη






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Ζητά συνάντηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει
Peifasyn Academy: Νέο live webinar για τις διαταραχές της εντερικής λειτουργίας
Ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων
Χωρίς τα φαρμακεία θα χάνονταν ζωές
Σύμφωνα με τον D. Hoey, CEO του Αμερικανικού Συλλόγου Κοινοτικών Φαρμακοποιών
Αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ οδηγείται σε πτώχευση για 2η φορά
Αμφίβολο το μέλλον των 1200 καταστημάτων της