Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Χαράτσι 0,08 ευρώ σε όλα τα προϊόντα φαρμακείου;

25/5/2022 9:34:03 πμ
Το τέλος ανακύκλωσης πλαστικών PVC δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα φάρμακα, τονίζει ο Κ. Βαρδιάμπασης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έκπληκτος ο Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου, ενημερώθηκε από τα δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο νόμος για το τέλος ανακύκλωσης στα προϊόντα με PVC δεν αφορά μόνο τα πλαστικά μπουκάλια και τις σακούλες, όπως είχε διατυπωθεί αρχικά, αλλά το σύνολο των προϊόντων και των επιχειρήσεων. Ακόμα πιο πρωτοφανές είναι ότι μια τέτοια είδηση κυκλοφόρησε στο παρά πέντε, λίγο πριν ισχύσει η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ (από 1η Ιουνίου), όπως ανέφερε ο ίδιος στο f.daily.


Σημειώνεται ότι η απόφαση ορίζει πως επιβάλλεται στους καταναλωτές τέλος ανακύκλωσης (αξίας 0,08 ευρώ) ανά τεμάχιο προϊόντος, όταν η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Οι επιχειρήσεις, που πωλούν τα προϊόντα, υποχρεώνονται να υποβάλλουν δηλώσεις απόδοσης του τέλους κάθε τρίμηνο.


Ο Κ. Βαρδιάμπασης επικοινώνησε με λογιστές του συλλόγου για να ελέγξουν αν η διάταξη αυτή αφορά τα φαρμακεία και σε ποιο βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό έστειλε και επιστολή προς τον ΠΦΣ, ζητώντας να μεσολαβήσει ώστε να διευκρινιστεί αν τα φαρμακεία θα εξαιρεθούν. Όπως εύλογα επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου:

«Το πρόβλημα είναι ότι το PVC υπάρχει σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων φαρμακείου, επειδή έχει κριθεί ασφαλές. Είναι στο διάφανο πλαστικό που καλύπτει τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα υπόθετα στα blister, είναι στο καπάκι των σιροπιών, είναι στα φιαλίδια διαλυμάτων, κολλυρίων και καλλυντικών, είναι στις σύριγγες. Πρόκειται για ένα υλικό τόσο πολύ διαδεδομένο στα προϊόντα φαρμακείου, που ο καταναλωτής δεν έχει εναλλακτική επιλογή. Και στην περίπτωση του φαρμάκου, δεν μπορεί να μην το πάρει. Υπάρχουν ασθενείς που λαμβάνουν 10 διαφορετικά φάρμακα. Τι θα λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Πλήρωσε 0,08 ευρώ για κάθε φάρμακό σου; Για τη σύριγγα; πλήρωσε τέλος που κοστίζει πιο ακριβά από το ίδιο το προϊόν;»


Ο Κ. Βαρδιάμπασης δεν πιστεύει ότι θα ισχύσει κάτι τέτοιο στην πράξη, επειδή όμως τα φαρμακεία είναι ελεγχόμενες επιχειρήσεις με απολύτως ελεγχόμενα προϊόντα από τις ρυθμιστικές αρχές, γι' αυτό θα πρέπει να είναι όλα τυπικά καθορισμένα. Συνεπώς πρέπει να διευρυνθεί η πρόθεση του νομοθέτη.


Τονίζει πάντως ότι για τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων φαρμακείου (φάρμακα -συνταγογραφούμενα και μη-, συμπληρώματα διατροφής και ιατροτεχνολογικά), οι συσκευασίες τους είναι αναπόσπαστο μέρος της άδειας κυκλοφορίας τους. «Δεν νοείται φάρμακο μη συσκευασμένο και δεν νοείται να ξαναγυρίσουμε δεκάδες χρόνια πίσω στα γυάλινα μπουκάλια με τα μεταλλικά καπάκια», αναφέρει.


Καταλήγοντας, ο πρόεδρος ξεκαθαρίζει πως δεν κρίνει το μέτρο από την πλευρά της οικολογικής προσπάθειας και εύχεται όντως η κοινωνία να προχωρήσει σε έναν πιο οικολογικό τρόπο διαχείρισης, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει και να προωθηθεί η συλλογή φαρμάκων στους πράσινους κάδους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ


Σχετικά άρθρα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
Τα φαρμακεία αποτελούν μια από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στο online delivery
Και καταγράφουν σημαντική αύξηση των παραγγελιών τους
Συνολική διαχείριση των ασθενών με διαβήτη πετυχαίνουν οι φαρμακοποιοί
Σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης του Yale New Haven Health System