Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χάπι «5 σε 1» περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου

31/3/2009
«Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης», επισημαίνουν οι ειδικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ένα πειραματικό «πολυχάπι» που αποτελεί συνδυασμό 5 ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων, θα μπορούσε να μειώσει ως και κατά 80% τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου σε υγιή άτομα άνω των 55 ετών.

Αυτό έδειξαν οι πρόσφατες κλινικές δοκιμές –μεγάλης κλίμακας– του χαπιού, που πραγματοποιήθηκαν σε 2.053 εθελοντές.

Ένα πειραματικό «πολυχάπι» που αποτελεί συνδυασμό 5 ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων, θα μπορούσε να μειώσει ως και κατά 80% τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου σε υγιή άτομα άνω των 55 ετών. Αυτό έδειξαν οι πρόσφατες κλινικές δοκιμές –μεγάλης κλίμακας– του χαπιού, που πραγματοποιήθηκαν σε 2.053 εθελοντές. Τα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

 

Το εν λόγω χάπι περιέχει ως δραστικά συστατικά ασπιρίνη (για αραίωση του αίματος και αποφυγή του σχηματισμού θρόμβων), μία στατίνη (για μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης), 3 αντιυπερτασικές ουσίες (έναν αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτασίνης –ACE–, έναν β-αναστολέα και ένα διουρητικό, για τη μείωση της πίεσης του αίματος) και επιπλέον φολικό οξύ, για τη μείωση του ποσού της ομοκυστεϊνης στο αίμα που αποτελεί παράγοντα καρδιοαγγειακού κινδύνου.

 

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, ο Δρ. Σαλίμ Γιουσούφ από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ στον Καναδά και οι συνεργάτες του δοκίμασαν το πολυχάπι σε υγιείς ενηλίκους οι οποίοι είχαν έναν μόνο παράγοντα για εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος (υπερβολικό σωματικό βάρος ή κάπνισμα ή διαβήτη τύπου 2). Όπως προέκυψε, το χάπι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το αν καθένα από τα συστατικά του είχε ληφθεί ξεχωριστά. Μείωσε τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική πίεση, τον καρδιακό παλμό, αλλά και τον κίνδυνο θρομβώσεων σε επίπεδα πολύ ικανοποιητικά, χωρίς μάλιστα να παρουσιάζονται παρενέργειες.

 

Οι υποστηρικτές του χαπιού επισημαίνουν ότι το σκεύασμα θα μπορούσε να είναι εύκολα προσβάσιμο από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς η τιμή του θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (τα δραστικά συστατικά του κυκλοφορούν ήδη ως φτηνά φάρμακα) και πως θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές. Επίσης τονίζουν τη διευκόλυνση που θα παρέχεται από τον συνδυασμό των 5 διαφορετικών φαρμάκων, καθώς δεν θα απαιτείται η τήρηση ενός πολύπλοκου δοσολογικού προγράμματος λήψης τους.

 

Από την άλλη πλευρά έχουν ήδη εκφραστεί και ενστάσεις που αφορούν τον κίνδυνο εφησυχασμού για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι λαμβάνοντας το πολυχάπι θα αγνοήσουν τις ενδεικνυόμενες πρακτικές ενός υγιεινού τρόπου ζωής (ισορροπημένο διαιτολόγιο, σωματική άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος). «Το συγκεκριμένο σκεύασμα, όσο αποτελεσματικό και αν εμφανίζεται να είναι, θα πρέπει να θεωρηθεί συμπλήρωμα άλλων καθημερινών πρακτικών που προωθούν την υγεία και όχι αντικαταστάτης αυτών», τόνισε ο Σάιμον Θόμ, Καθηγητής στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η σύσταση μετά τη δημοσίευση νέων δεδομένων για τους ηλικιωμένους


Σχετικά άρθρα

EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σώζει από τις θανατηφόρες δοσολογίες των φαρμάκων
Σε εξέλιξη ερευνητικά projects εκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία
Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας: Οδηγίες για τους κατοίκους της Θεσσαλίας
Στόχος η αποφυγή των διαρροϊκών επεισοδίων και τα λοιμώδη νοσήματα