Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΧΑΠ: Ο «σιωπηλός δολοφόνος» που απειλεί 1.000.000 Έλληνες

17/11/2022 3:15:50 πμ
Δράσεις της ΕΠΕ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ΧΑΠ ευθύνεται για 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που επισημαίνει την κομβική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, αλλά και της έγκαιρης ανίχνευσης όσων βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Η ΧΑΠ είναι μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες του ανθρώπου σήμερα» εξηγεί ο Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», ο οποίος προσθέτει ότι η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά συνήθως πάνω από 10-15 χρόνια.

Σύμφωνα με την Ανδριάνα Παπαϊωάννου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, A’ Παν. Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν. Το 56% από αυτούς, δηλαδή 300.000, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, ενώ οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν. Το ετήσιο συνολικό οικονομικό φορτίο της ΧΑΠ ανά ασθενή ανέρχεται στα €5.582.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Κρήτης, τόνισε ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν μελλοντικά τη νόσο.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, η ΕΠΕ «συναντά» φέτος την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε 3 επιλεγμένα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της επικράτειας, στην Αρεόπολη, στα 'Αβδηρα και στην Κόνιτσα, όχι μόνο για να συνεισφέρει σε εξειδικευμένη εμπειρία, αλλά κυρίως για να επισημάνει τον κίνδυνο και να αυξήσει την επίγνωση της κοινωνίας για το «σιωπηλό δολοφόνο» που ονομάζεται ΧΑΠ.

Την πρωτοβουλία της ΕΠΕ στηρίζουν με την ευγενική τους χορηγία οι εταιρείες AstraZeneca, Chiesi, Elpen, Guidotti και Menarini.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της ΕΔΑΕ για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση