Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Η υγεία δεν διακινείται με κούριερ - τα ΦΥΚ ανήκουν στον φαρμακοποιό

9/4/2025 5:04:34 μμ
Γράφει ο Παντελής Μαλιωτάκης, Φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, αντιπρόσωπος ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) δεν αποδίδει στον φαρμακοποιό τον ρόλο που του αναλογεί. Αντιθέτως, μας καθιστά συμπληρωματικούς σε μια διαδικασία που σταδιακά απομακρύνεται από την επιστημονική ευθύνη και την ανθρώπινη επαφή με τον ασθενή. 


Η πρόβλεψη για διακίνηση φαρμάκων μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς δεν αποτελεί λύση. Δεν ενισχύει την προσβασιμότητα, δεν εξασφαλίζει ασφάλεια, δεν περιλαμβάνει την επιστημονική καθοδήγηση που οφείλει να συνοδεύει τέτοιες θεραπείες. Αντιθέτως, συνιστά θεσμική και ηθική οπισθοδρόμηση.


Το φαρμακείο, με παρουσία σε κάθε γωνιά της χώρας, αποτελεί το πιο αξιόπιστο και προσβάσιμο δίκτυο υγείας. Με επιστημονικά καταρτισμένους επαγγελματίες και καθημερινή σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, το φαρμακείο υποστηρίζει όχι μόνο τη χορήγηση αλλά και την ουσία της θεραπείας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παρακάμπτεται αυτό το δίκτυο παρά μόνο η εξυπηρέτηση συμφερόντων. 


Οι φαρμακοποιοί δεν ζητάμε ρόλο. Τον έχουμε και τον υπηρετούμε. Ζητάμε σεβασμό και αυτό θα το διεκδικήσουμε με υπευθυνότητα και συλλογική φωνή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με τίτλο «Τransforming Pharma Market Access in the AI era»
Γράφει ο Παντελής Μαλιωτάκης, φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, αντιπρόσωπος ΠΦΣ






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα, είναι πράξη ευθύνης, είναι κίνηση ζωής
Το μήνυμα του Συλλόγου με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμών
Οι πιο οικονομικά συμφέρουσες υπηρεσίες των φαρμακείων
Σύμφωνα με μια σειρά ερευνών
ΦΣΘ: Επιτυχημένη η εκδήλωση με τη Φαρμασέρβ-Lilly
Αφορούσε την παχυσαρκία και τους αγωνιστές GIP-GLP-1