Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού

4/11/2021 5:18:11 πμ
Γράφει η Θεοδώρα Φουρκιώτη, Επισκέπτρια Υγείας 4η ΤΟΜΥ Κατερίνης Μέλος ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2021-2022, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. 

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης:

  • Αποτρέπει εκατομμύρια ασθένειες και επισκέψεις σε γιατρούς που σχετίζονται με τη γρίπη κάθε χρόνο. Kατά τη διάρκεια του 2019-2020 απέτρεψε περίπου 7,5 εκατομμύρια ασθένειες γρίπης, 3,7 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις που σχετίζονται με τη γρίπη, 105.000 νοσηλεία που σχετίζονται με τη γρίπη και 6.300 θανάτους που σχετίζονται με τη γρίπη.
  • Έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες ότι μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου και τις επιπλοκές του σε άτομα που εμβολιάζονται αλλά εξακολουθούν να αρρωσταίνουν.
  • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη γρίπη. 
  • Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι από το 2012 έως το 2015, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μεταξύ των ενηλίκων μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με γρίπη κατά 82%.
  • Είναι ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο για άτομα με συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις. Έχει αποδειχθεί σε ξεχωριστές μελέτες ότι σχετίζεται με μειωμένες νοσηλείες λόγω επιδείνωσης της χρόνιας κατάστασής ασθενών με Διαβήτη και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
  • Βοηθά στην προστασία των εγκύων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά και στην προστασία του μωρού από τη γρίπη για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση.

Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του εμβολίου σε σχέση με την COVID-19

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών
Τι σημαίνει αυτό για τους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»