Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η σωτήρια εξέταση πριν προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση

8/11/2016 3:45:00 μμ
Την επιβάλλει το «πάρτι ορμονών»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



«Προτού μια γυναίκα ξεκινήσει διαδικασίες για εξωσωματική εγκυμοσύνη θα πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφικό έλεγχο με μαστογραφία αν είναι άνω των 35 ετών, ενώ αν είναι νεώτερη οφείλει να κάνει τουλάχιστον υπερηχογράφημα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη καλοήθων ή κακοήθων μορφωμάτων πριν την εγκυμοσύνη», τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών, επισημαίνοντας συγχρόνως πως αυτόν το έλεγχο θα πρέπει να κάνουν και όσες γυναίκες έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό από καρκίνο του μαστού.


Η αιτία που οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, είναι επειδή η προετοιμασία της γυναίκας που υποβάλλεται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει χορήγηση πολλών ορμονών για διέγερση των ωοθηκών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών ωαρίων, τα οποία συνοδεύονται και από έκκριση μεγάλων ποσοτήτων οιστρογόνων.


«Πιθανώς», επισημαίνει ο κ. Μαλακάσης, «Τα οιστρογόνα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ή να επιταχύνουν την ανάπτυξη προϋπαρχόντων όγκων, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού που είναι γνωστό ότι επηρεάζεται από τα οιστρογόνα».


Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μιας γυναίκας, της προσπάθειας για εγκυμοσύνη, είναι προτιμότερο να ελέγχεται εκ των προτέρων για τυχόν προϋπάρχοντα ευρήματα, αντί του μέγιστου κινδύνου που ενδεχόμενα θα διατρέξει η ζωή της από τη μεγιστοποίησή τους, λόγω των ορμονών. «Οι εξετάσεις αυτές», συμπληρώνει ο κ. Μαλακάσης, «θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, τουλάχιστον με υπερηχογράφημα πριν από κάθε προσπάθεια εξωσωματικής, ενώ αν έχουν συμπληρωθεί 12 μήνες από την προηγούμενη προσπάθεια θα πρέπει αυτές να περιλαμβάνουν και μαστογραφία».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της ΕΔΑΕ για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής
Και παρέχει στους φαρμακοποιούς τα απαραίτητα στοιχεία και εκπαιδευτικά εργαλεία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους