Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Η σωστή επιλογή καλλυντικού για ιδανική ενυδάτωση

12/12/2018 1:12:40 μμ
Ανά επιδερμίδα, ηλικία και μορφή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία και ομορφιά της επιδερμίδας αλλά το ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για τον καθένα είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Πώς πρέπει να επιλέγεται μια ενυδατική κρέμα και ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις λοσιόν, τις κρέμες, τα έλαια, τα βάλσαμα είναι συνήθη ερωτήματα.

Ανά επιδερμίδα

Για πιο αποτελεσματική ενυδάτωση, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον τύπο της επιδερμίδας.

Σε κανονικό δέρμα, χωρίς δηλαδή ιδιαίτερες απαιτήσεις, μια απλή λοσιόν ενυδάτωσης ή ένα γαλάκτωμα ενυδάτωσης είναι αρκετά για την καθημερινή περιποίηση.

Σε επιδερμίδα ξηρή, τότε απαιτούνται πλούσιες ενυδατικές κρέμες που περιέχουν περισσότερα λιπίδια και θα αποκαταστήσουν την υγρασία. Εδώ είναι σημαντικό οι κρέμες να έχουν στη βάση τους ισχυρές ενυδατικές ουσίες, όπως το αβοκάντο και το βούτυρο καριτέ.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι μεικτές προς λιπαρές επιδερμίδες δεν χρειάζονται ενυδάτωση. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη. Όλες οι επιδερμίδες χρειάζονται ενυδάτωση. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, οι κρέμες που θα πρέπει να είναι πιο ανάλαφρες, για να μην προκαλέσουν υπερπαραγωγή σμήγματος. 

Ανά ηλικία

Η κατάλληλη ενυδατική κρέμα είναι επίσης συνάρτηση της ηλικίας, καθώς η επιδερμίδα μεγαλώνει μαζί μας και δεν έχει τις ίδιες ανάγκες στα 40 με αυτές που είχε στα 20.

Μέχρι την ηλικία των 20 οι κρέμες είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να είναι απαλές και ελαφριές.

Μετά την ηλικία των 30, η σωστή επιλογή είναι πιο εξειδικευμένες κρέμες που προσφέρουν ταυτόχρονα ενυδάτωση και σύσφιξη.

Οι διαφορές στη μορφή και την υφή στα προϊόντα σώματος

Η επιλογή ανάμεσα στις διαθέσιμες μορφές και υφές πρέπει να γίνεται και με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις φυσικά, αλλά και με βάση τις ανάγκες της επιδερμίδας.

  • Λοσιόν και κρέμα σώματος: Οι πιο συνηθισμένες ενυδατικές φροντίδες

 

Η λοσιόν διαθέτει υφή πιο ελαφριά και πιο λεπτόρευστη από την κρέμα. Πρόκειται δηλ. για «γαλάκτωμα» που έχει ως βάση το νερό.Απλώνεται με μεγάλη ευκολία στην επιδερμίδα και απορροφάται άμεσα, χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας. Δίνει επίσης μια αίσθηση καθαρότητας και φρεσκάδας.


Οι κρέμες σώματος έχουν πιο πλούσια σύνθεση, ενυδατώνουν καλύτερα και σε βάθος την επιδερμίδα, αλλά αφήνουν ένα προστατευτικό λιπαρό φιλμ, που μπορεί να γίνει ενοχλητικό, π.χ. αν εφαμροστεί αμέσως πριν από το ντύσιμο.


Οι λοσιόν και οι κρέμες ενυδατώνουν τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας και είναι κατάλληλες για το δέρμα που χρειάζεται συντήρηση της ενυδάτωσης, χωρίς κάποια εξειδικευμένη ανάγκη. Τα λιπαρά δέρματα καλό είναι να προτιμούν ελαφριές λοσιόν, γιατί μια πιο πλούσια σύνθεση μπορεί να προκαλέσει ακμή και κοκκινίλες.

  • Το βάλσαμο (baume) και το βούτυρο (beurre)

 

Το βούτυρο (beurre) είναι ιδανικό για τις ξηρές επιδερμίδες. Προτιμώνται οι φυσικές ενυδατικές ουσίες, όπως το βούτυρο καριτέ, το βούτυρο καρύδας και το βούτυρο αβοκάντο που έχουν εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες και θα χαρίσουν στην επιδερμίδα άνεση και απαλότητα.


Το βάλσαμο (baume) είναι κατάλληλο για τις πολύ ξηρές ή ακόμα και αφυδατωμένες επιδερμίδες που χρειάζονται εντατική ενυδατική φροντίδα. Η πλούσια κρεμώδης υφή του βάλσαμου θρέφει βαθιά και αποτελεσματικά την ταλαιπωρημένη από την αφυδάτωση επιδερμίδα. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται να ζεσταίνουμε μια μικρή ποσότητα στα χέρια και να εφαρμόζουμε με χαλαρό μασάζ, ώστε να εισχωρήσει το βάλσαμο όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο δέρμα. Το δέρμα ανακουφίζεται και γίνεται απαλό και ελαστικό. 

  • Το λάδι σώματος (huile)

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη επιστροφή στα λάδια σώματος. Αν και οι περισσότερες γυναίκες τα έχουν συνδέσει με το καλοκαίρι και την ηλιοθεραπεία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο.

Τα λάδια περιποίησης περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που προσφέρουν βαθιά θρέψη στην επιδερμίδα, όπως τα έλαια φουντουκιού, αμυγδάλου και argan. Η μορφή αυτή είναι πολύ πιο κοντά στο σμήγμα που εκκρίνουν οι πόροι του δέρματος και η επιδερμίδα έχει την τάση να απορροφά καλύτερα τα ευεργετικά του συστατικά. Τα ποιοτικά καλλυντικά λάδια είναι ξηρά, άρα δεν αφήνουν αίσθηση λιπαρότητας ούτε λεκέδες στα ρούχα, ενώ είναι και πολυχρηστικά, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σώμα, στο πρόσωπο και στα μαλλιά.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά
Καλύπτει κάθε ανάγκη της καθημερινής βρεφικής φροντίδας






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής