Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η σοκολάτα δεν παχαίνει - προστατεύει!

11/11/2013 2:06:45 μμ
Αποτελέσματα μεγάλης ισπανικής μελέτης για την επίδραση της σοκολάτας σε εφήβους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη που εστίασε αποκλειστικά στην επίδραση της σοκολάτας στους εφήβους έβγαλε το συμπέρασμα ότι η αγαπημένη σε όλους σοκολάτα δεν παχαίνει τους νέους, αλλά μάλιστα όσο περισσότερη τρώει κανείς, τόσο μειώνεται το επίπεδο του λίπους στο σώμα του.

 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γρανάδα της Ισπανίας, με επικεφαλής τη Μαγδαλένα Κουένκα - Γκαρθία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διατροφολογίας «Nutrition», μελέτησαν περίπου 1.500 Ευρωπαίους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

 

Η έρευνα έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό (τόσο του συνολικού λίπους όσο και ειδικότερα του λίπους της κοιλιάς), με συνέπεια να μειώνεται ο δείκτης σωματικής μάζας (βάρος προς τετράγωνο ύψους). Η γενικευμένη αυτή μείωση του λίπους συμβαίνει ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλική ωρίμανση, από το αν ο νέος ασκείται, από το τι τρώει και πίνει κατά τα άλλα.

 

Η μελέτη εντασσόταν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence), που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και μελετά σε εννέα χώρες πώς η υγιεινή διατροφή των εφήβων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας τους.

 


Όπως είπε η Μαγδαλένα Κουένκα - Γκαρθία, μολονότι η σοκολάτα θεωρείται τροφή υψηλής ενεργειακής - θερμιδικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, «οι πιο πρόσφατες μελέτες σε ενηλίκους έχουν δείξει πως η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών».

 

Οι Ισπανοί επιστήμονες τονίζουν ότι η βιολογική επίδραση των τροφών, όπως της σοκολάτας, δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο με μέτρο το περιεχόμενό τους σε θερμίδες. Επειδή η σοκολάτα, όπως επεσήμαναν, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ιδίως κατεχίνες, έχει πολλές υγιεινές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιυπερτασικές, με αποτέλεσμα να δρα προστατευτικά από ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια.

 


Μια άλλη πρόσφατη αμερικανική έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατέληξε στο παρόμοιο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο του να παχαίνει. Το «κλειδί» πιθανώς βρίσκεται στην επίδραση των κατεχινών αφενός στην παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης και αφετέρου στην ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, παράγοντες που και οι δύο σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Από την άλλη, πάντως, οι ισπανοί επιστήμονες τόνισαν ότι η σοκολάτα καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο, χωρίς υπερβολές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους