Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους Φορείς θα υπογράψει το υπ. Υγείας
Αφορά και τους φαρμακοποιούς και θα έχει τριετή διάρκεια
Cosmetics Europe 2018: Στα 78,6 δισ. ευρώ οι πωλήσεις καλλυντικών και αρωμάτων στην ΕΕ
Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΣΒΑΚ, Θ. Γιαρμενίτη
Σπουδάστε
Νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών τον Οκτώβριο του 2019


Η πρώτη μεγάλη συνεργασία γιατρών-φαρμακοποιών για τη σωστή χρήση των εισπνεόμενων συσκευών

18/4/2019 3:34:50 μμ
Ο ΠΦΣ υπογράφει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνο Συνεργασίας θα υπογράψουν η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των φαρμακοποιών στη σωστή χρήση των συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα με την εκπαίδευση των φαρμακοποιών, θα διεξαχθεί έρευνα για τη συμμόρφωση των ασθενών στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών και το ρόλο του εκπαιδευμένου φαρμακοποιού σε αυτή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Βαλτάς κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου που έγινε στις Σέρρες, ειδικά για φαρμακοποιούς και αφορούσε τη «Σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων-Ο ρόλος του φαρμακοποιού».

Είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε ο Ιωάννης Ν. Τσανάκας, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας, Διευθυντής Γ' Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», πως «σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασθενείς που λαμβάνουν εισπνεόμενα φάρμακα δεν τα λαμβάνουν σωστά με αποτέλεσμα να μην βελτιώνεται η υγεία τους και να αυξάνεται η δαπάνη στα φάρμακα λόγω της ελλιπούς λήψης της αγωγής. Είναι παγκοσμίως διαπιστωμένο πώς η προσπάθεια για τη συμμόρφωση των ασθενών αυτών έχει αποδώσει πολύ λίγο. Μάλιστα 7 στους 10 ασθενείς υποθεραπεύονται λόγω της μη σωστής χρήσης των συσκευών για τα εισπνεόμενα φάρμακα». Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του σεμιναρίου και με δεδομένο ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ ιατρού-ασθενούς στη διαχείριση της ασθένειας, οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση ενός εισπνεόμενου φαρμάκου (pMDI, DPI, spacer, νεφελοποιητές).

Δόθηκε σημασία στα περιστατικά που είναι άμεσα για παραπομπή σε νοσοκομείο ή στο γιατρό, καθώς και στο πώς διακρίνουμε τα λιγότερο επείγοντα. Έγινε αναφορά σε όλες τις δραστικές ουσίες ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια των β2 διεγερτών, της κορτιζόνης, της αδρεναλίνης, όταν αυτά είναι απαραίτητα ή καθ? υπόδειξη γιατρού, αλλά και στο ποιες είναι οι κατάλληλες δοσολογίες αυτών ανάλογα με τη ηλικία και τα κιλά του ασθενούς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΣΒΑΚ, Θ. Γιαρμενίτη
Νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών τον Οκτώβριο του 2019


Σχετικά άρθρα

Σπουδάστε
Νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών τον Οκτώβριο του 2019
Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα: Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Επεμβατικός Καρδιολόγος Στρατιωτικός Ιατρός ε.α, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΠΦΣ και του ΙΔΕΕΑΦ
Τι πρέπει να προτείνει ο φαρμακοποιός για την αντηλιακή προστασία
Το πρώτο ειδικό αφιέρωμα του f.daily