Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η παγκόσμια αποθέωση γνωστού αγχολυτικού σε ντοκιμαντέρ του Netflix

6/12/2022 6:58:53 μμ
Δεδομένα για την κατανάλωση στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την τρέχουσα «κρίση» με γνωστό αγχολυτικό πραγματεύεται ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ του Netflix. Σε αυτό ασθενείς μιλούν για το άγχος τους και την εμπειρία τους από τη χρήση του φαρμάκου που κατέληξε σε εθισμό, όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Οι μαρτυρίες των ασθενών αναφέρουν ότι η δράση του δεν κρατά για πολύ και τους οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις. Όπως αναδεικνύεται ακόμα και από το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, το σημαντικό είναι να χτίζουμε ανοχή και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διαχειριστούμε το άγχος και την καθημερινότητα, αντί να κολλάμε στην ιδέα ότι θα διορθώσουμε το πρόβλημα, παίρνοντας το χάπι.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία των βενζοδιαζεπίνων έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη διαχείριση νοσημάτων που σχετίζονται με αγχώδεις διαταραχές, υπό την επίβλεψη του ειδικού γιατρού. Αυτές οι παθήσεις αφορούν και μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ψυχοφαρμάκων και αντικαταθλιπτικών στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά με τα δεδομένα από έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να αποκαλύπτουν όλο και νεότερους σε ηλικία χρήστες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του psychology.gr, το 2020 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 65,8 ημερήσιες δόσεις αντικαταθλιπτικών ανά 1000 άτομα, ενώ το Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών σε σχέση με πριν από την πανδημία, τόσο σε ηρεμιστικά (με συστατικά όπως η αλπραζολάμη) όσο και συνολικά στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σαφής προειδοποίηση ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους παρανομούν
Αύξηση σημείωσαν μόνο τα καλλυντικά


Σχετικά άρθρα

EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σώζει από τις θανατηφόρες δοσολογίες των φαρμάκων
Σε εξέλιξη ερευνητικά projects εκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία
Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας: Οδηγίες για τους κατοίκους της Θεσσαλίας
Στόχος η αποφυγή των διαρροϊκών επεισοδίων και τα λοιμώδη νοσήματα