Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η παγκόσμια αποθέωση γνωστού αγχολυτικού σε ντοκιμαντέρ του Netflix

6/12/2022 6:58:53 μμ
Δεδομένα για την κατανάλωση στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την τρέχουσα «κρίση» με γνωστό αγχολυτικό πραγματεύεται ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ του Netflix. Σε αυτό ασθενείς μιλούν για το άγχος τους και την εμπειρία τους από τη χρήση του φαρμάκου που κατέληξε σε εθισμό, όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Οι μαρτυρίες των ασθενών αναφέρουν ότι η δράση του δεν κρατά για πολύ και τους οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις. Όπως αναδεικνύεται ακόμα και από το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, το σημαντικό είναι να χτίζουμε ανοχή και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διαχειριστούμε το άγχος και την καθημερινότητα, αντί να κολλάμε στην ιδέα ότι θα διορθώσουμε το πρόβλημα, παίρνοντας το χάπι.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία των βενζοδιαζεπίνων έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη διαχείριση νοσημάτων που σχετίζονται με αγχώδεις διαταραχές, υπό την επίβλεψη του ειδικού γιατρού. Αυτές οι παθήσεις αφορούν και μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ψυχοφαρμάκων και αντικαταθλιπτικών στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά με τα δεδομένα από έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να αποκαλύπτουν όλο και νεότερους σε ηλικία χρήστες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του psychology.gr, το 2020 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 65,8 ημερήσιες δόσεις αντικαταθλιπτικών ανά 1000 άτομα, ενώ το Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών σε σχέση με πριν από την πανδημία, τόσο σε ηρεμιστικά (με συστατικά όπως η αλπραζολάμη) όσο και συνολικά στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Guido Oelkers
Δεκάδες τα περιστατικά σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ


Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό