Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Η Π.Ε.Φ. περνάει στην αντεπίθεση

5/10/2015 9:52:13 πμ
Ερασιτεχνισμοί και λάθη στις μνημονιακές επιλογές για το φάρμακο υποστηρίζει ο Θ. Τρύφων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η Π.Ε.Φ. πρόκειται να καταθέσει στον Ανδρέα Ξανθό τις προτάσεις της για τη Φαρμακευτική Πολιτική, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που γίνεται σήμερα Δευτέρα 5/10, το απόγευμα.


'Αξονες της πρότασης θα είναι η βιωσιμότητα των ελληνικών ταμείων και η πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, με εκλογίκευση της συμμετοχής τους στη θεραπεία. Γενικά η Π.Ε.Φ. προωθεί ένα μοντέλο που στηρίζεται στην αποζημίωση και όχι στην τιμολόγηση. Παράλληλα ετοιμάζεται να προσφύγει εναντίον των ρυθμίσεων που οδηγούν σε στρεβλώσεις και μόχλευση της αγοράς, κατά την Π.Ε.Φ. Στο στόχαστρο μπαίνει αρχικά η υποχρεωτική αποκλειστική συνταγογράφηση με δραστική ουσία με την Π.Ε.Φ. να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη συνεργασία τριών νομικών γραφείων στις Βρυξέλλες.


"Όταν μια πολυεθνική γενοσήμων περιορίζει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, αιτία δεν μπορεί να είναι μόνο οι οφειλές από το ελληνικό δημόσιο. Όταν η εταιρεία προχωρά σε απολύσεις, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προσλαμβάνουν. 'Αλλοι απολύουν, εμείς προσλαμβάνουμε", τονίζει ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και αντιπρόεδρος της εταιρείας ELPEN σε ομιλία του για τα 50 χρόνια της εταιρείας. Ωστόσο, οι δυνατότητες των ελληνικών εταιρειών δεν είναι ανεξάντλητες. Μπορεί να αντιστέκονται αλλά πρέπει το σύστημα να εξορθολογιστεί, όπως εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: "Αν τα γενόσημα [τιμολόγηση] πάνε από το 100 στο 10, μπορεί οι εταιρείες να διατηρήσουν το ελληνικό ΑΦΜ, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε μονάδες παραγωγής να καταλήγουν στη Βουλγαρία".

Η φαρμακευτική δαπάνη και οι ερασιτεχνικές επιλογές

Στην ίδια ομιλία, επικρίνοντας τη νέα μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ο Θ. Τρύφων είπε χαρακτηριστικά ότι η επιδίωξη δεν θα πρέπει να είναι μια νέα σημαντική αύξηση της, αλλά η ορθότερη κατανομή της:

«Το 1,945 δισ. δεν είναι αρκετό, αλλά δεν θα επιτύχουμε κάτι αν ζητήσουμε να πάει στα 2,3 δισ. ευρώ. Ρεαλιστικότερη πρόταση είναι ορισμός ως βάση της δαπάνης τα 2 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή των εμβολίων, ποσό όμως που θα κατανέμεται ορθότερα, στηριζόμενο στα φθηνότερα σκευάσματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στις εξοικονομήσεις».


Ο Θ. Τρύφων μίλησε για «λάθος κατεύθυνση», την οποία επέλεξαν οι μνημονιακές πολιτικές στο χώρο του φαρμάκου, όπως είναι οι οριζόντιες περικοπές και ο αποκλεισμός των φθηνότερων σκευασμάτων που πλήττουν δυσανάλογα τα ελληνικά φάρμακα. Παράλληλα τις χαρακτήρισε «ερασιτεχνικές», καθώς, όπως αποκάλυψε, σε πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών τους παρουσιαστήκαν στοιχεία για τις στρεβλώσεις που έχουν προκαλέσει έως σήμερα οι νομοθετικές αλλαγές, αλλά και αντιπροτάσεις. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ βρήκε πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία αλλά σήκωσε τα χέρια ψηλά, υποστηρίζοντας πως πλέον ήταν αργά για να γίνει κάτι, στο πλαίσιο της συμφωνίας. 

"Απαιτείται κοινή γραμμή, κοινή πρόταση, μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών και χρειάζεται και χρόνος για να εφαρμοστεί", δήλωσε ο Θ. Τρύφων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024
2/5/2024 5:06:27 πμΑnalytica 2024
Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία
Με εξαιρετικά σημαντικές διακρίσεις τιμήθηκε η Karabinis Medical
Στα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2024