Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η μετφορμίνη στην COVID-19: Νέα έρευνα δείχνει μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες

8/12/2020 4:28:10 μμ
Οι μελέτες θα συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, στο πλαίσιο μίας από τις μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης στον κόσμο, διαπίστωσαν ότι η μετφορμίνη συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες ασθενείς με COVID-19.

Το γνωστό φάρμακο για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, δρα μειώνοντας τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, όπως το TNF-alpha που δείχνει να επιδεινώνει την COVID-19.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet Healthy Longevity και αφορά περίπου 6.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και αξιολόγησαν εάν η χρήση μετφορμίνης συσχετίστηκε ή όχι με μειωμένη θνησιμότητα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι γυναίκες με διαβήτη ή παχυσαρκία, οι οποίες νοσηλεύτηκαν για τη νόσο COVID-19 ενώ λάμβαναν αγωγή με μετφορμίνη τουλάχιστον για 90 ημέρες πριν από τη νοσηλεία, είχαν 21-24% μειωμένη πιθανότητα θνησιμότητας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν λάμβαναν το φάρμακο. Η έρευνα ωστόσο δεν υπήρξε σημαντική μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών.

Τα πορίσματα αυτά ανοίγουν ένα δρόμο για τη συνέχιση της έρευνας που επικεντρώνεται στη μάχη κατά της COVID-19, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν νέα έρευνα μέσα στην εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές κατέθεσαν αίτημα στον FDA για τη χρήση της μετφορμίνης στη θεραπεία και πρόληψη της COVID-19.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο
Νέα μελέτη αποκαλύπτει το τεράστιο επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο της νόσου






Σχετικά άρθρα

Challenge στα social media με υπερδοσολογία παρακεταμόλης
Αρμόδιοι στην Ευρώπη «φωνάζουν» για τους κινδύνους
BehinD: Πίσω από την Ηπατίτιδα Β μπορεί να κρύβεται η Ηπατίτιδα D
Νέα πανελλαδική πρωτοβουλία ενημέρωσης και δωρεάν ελέγχου
Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη
Η Ελλάδα αποκτά φωνή στο FIPWiSE Global Online Summit 2026
Πράσινο τσάι, παχυσαρκία & υπέρταση
Μεταβολικές επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις με αντιυπερτασικά φάρμακα από την f-anazitisi