Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η μάσκα ως μέσο προστασίας έναντι της νόσου Covid-19

5/5/2020 10:37:04 πμ
Με τη χρήση χειρουργικής μάσκας μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς και μόλυνσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ρόλος της μάσκας είναι να αποτελέσει φυσικό φραγμό μεταξύ του περιβάλλοντος και αυτού που τη φέρει, καλύπτοντας μύτη και στόμα αποτρέποντας την είσοδο και έξοδο βακτηρίων και ιών μέσω αερομεταφερόμενων μικροσταγονιδίων (Hayavadana and Vanitha, 2009).
Αποτελείται συνήθως από 3 ή 4 στρώματα που προσφέρουν καλύτερη προστασία από τα 2 στρώματα που με τη σειρά τους προσφέρουν καλύτερη προστασία από το 1 στρώμα σε αυτόν που τη φέρει. (Doust, 1918).
Επίσης βρέθηκε ότι μιλώντας με κανονικό τρόπο και φορώντας μάσκα απελευθερώνεται σχετικά μικρή ποσότητα βακτηρίων από το στόμα σε μία απόσταση από 0,5 έως και 1 μέτρο.

Οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν από 85% έως και 99% προστασία για τουλάχιστον 4 ώρες (Lipp, 2002). Ο υψηλός βαθμός φιλτραρίσματος επιτυγχάνεται μέσα από τη δημιουργία ενός λεπτού υφασμένου φίλτρου καλυμμένο και από τις δυο πλευρές με συνεχείς κοντές και μακριές ίνες συνδεμένες μεταξύ τους βιομηχανικά. Οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν φιλτράρισμα υλικών σε μέγεθος 1μ., εν αντιθέσει με τις προδιαγραφές των υφασμάτινων μασκών (3πλής στρώσης με φίλτρο) που μιλούν για 5μ., ενώ φαίνεται ότι με κάθε πλύσιμο η αποτελεσματικότητα της όποιας προστασίας υποβαθμίζεται.

Παράλληλα προσφέρουν:
  • Α) Καλύτερη διαπερατότητα του αέρα
  • Β) Υψηλότερο φιλτράρισμα βακτηρίων
  • Γ) Χαμηλή αλλοίωση και διαφυγή νημάτων
  • Δ) Χαμηλότερο κόστος παραγωγής
Οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν καλύτερη μηχανική αντοχή, διασφαλίζουν μικρότερη διασπορά μικροσωματιδίων και καλύτερη συμπεριφορά στη διαβροχή και τη βακτηριακή διείσδυση (Kothari, 2008).



Από τα παραπάνω συνάγεται ότι με τη χρήση χειρουργικής μάσκας μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς και μόλυνσης σε σχέση με τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα (υφασμένα ή πλεκτά).

Είναι επίσης σαφές ότι σε συνθήκες ελλείψεων όπως στην αρχή της πανδημίας, θα κάνουμε χρήση όποιου μέσου έχουμε στη διάθεσή μας για την προστασία μας. Σήμερα επιλέγουμε τις χειρουργικές μάσκες ως την αποτελεσματικότερη λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας σε ένα κόστος προσεγγίσιμο, πλέον, από τον οποιονδήποτε. Η χρήση μάσκας σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται παράλληλα και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα υγιεινής προστασίας και δεν υποκαθιστά κανένα από αυτά. Τα βασικά μέτρα παραμένουν η τήρηση αποστάσεων και ο αυτοπεριορισμός.
Αναφορές:
Hayavadana, J. a. V. M., 2009. The world of surgical textiles surgical mask. Asian Text. J., pp. 33-35.
K. P. Chellamani*, D. a. B., 2013. Surgical Face Masks: Manufacturing Methods and Classification. Journal of Academia and Industrial Research(JAIR).
Kothari, V., 2008. Progress in textiles: Science and Technology Technical textiles. Technology, developments and applications., pp. 197-230.
Lipp, A. a. E. P., 2002. Disposable surgical face masks for preventing surgical wound infection in clean surgery. Cochrane Database of Systematic Reviews.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

"Ο ιός επανήλθε δριμύτερος" τονίζει πρόεδρος του ΙΣΘ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της IQVIA Consumer Health






Σχετικά άρθρα

Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας;
Η f-anazitisi σας βοηθά να το αντιμετωπίσετε!
ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου με τη συμμετοχή των φαρμακείων
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»