Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Η κυβέρνηση της Καταλονίας αξιοποιεί τα φαρμακεία για «καλό σκοπό»

6/12/2023 7:34:18 μμ
Δωρεάν προϊόντα περιόδου & συμβουλευτική θα παρέχονται από φαρμακοποιούς το 2024
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα ξεκινήσει η πρωτοπόρα δράση της κυβέρνησης της Καταλονίας για τη δωρεάν διάθεση προϊόντων γυναικείας περιόδου από τα κοινοτικά φαρμακεία. Η δράση αφορά κύπελλα περιόδου, εσώρουχα περιόδου και υφασμάτινες σερβιέτες και έχει διπλό στόχο:

1) την καταπολέμηση της λεγόμενης «φτώχειας της εμμήνου ρύσεως» (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορά 1 στις 10 γυναίκες στην Ευρώπη) και

2) την προστασία του περιβάλλοντος από τη μείωση της χρήσης ταμπόν και σερβιετών μίας χρήσης (9 χιλ. τόνους σκουπιδιών προέρχονται από αυτά τα είδη ετησίως στην Καταλονία).

Ο ρόλος του φαρμακοποιού

Τα φαρμακεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν σε εμφανές σημείο ένα ειδικό σήμα για να αναγνωρίζουν οι δικαιούχοι τα εξουσιοδοτημένα σημεία διάθεσης αυτών των προϊόντων. Οι γυναίκες καλούνται να λάβουν ένα μοναδικό κωδικό σε μορφή QR code από μια συγκεκριμένη κυβερνητική εφαρμογή και να τον επιδεικνύουν στον φαρμακοποιό. Το προσωπικό του φαρμακείου θα είναι σε θέση να βοηθήσει τις ενδιαφερόμενες με τη χρήση της εφαρμογής, ενώ παράλληλα θα έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για τις πληροφορίες και τις συμβουλές που καλείται να δώσει σχετικά με τον έμμηνο κύκλο. 


Εκτιμάται ότι η δράση θα ωφελήσει περίπου 2,5 εκατ. άτομα, ενώ είναι συμπεριληπτική και για τρανς-άντρες, προάγοντας επιπλέον την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)