Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για άλλα 5 φάρμακα
Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Η γλυκοζαμίνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal
Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου


Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους φαρμακοποιούς

22/2/2019 9:48:00 πμ
Έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών πυροδότησε το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία καθώς για μία σειρά από θέματα που αφορούν τον κλάδο των φαρμακείων αλλά και την επαγγελματική και ασφαλιστική εξέλιξη των φαρμακοποιών δεν συζητήθηκαν καν με τους ίδιους. Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, εξαιρέθηκαν από ρόλους και θέσεις που τους αφορούν, ενώ ο Σύλλογος που τους εκπροσωπεί εδώ και 90 χρόνια δεν κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Π.Ε. Φαρμακοποιών σχετικά με το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει:

 

1) Ουδέποτε προσκλήθηκε ως φορέας που εκπροσωπεί το σύνολο των φαρμακοποιών που εργάζονται στην Ελλάδα (και δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας φαρμακείου) προκειμένου να εκφράσουν την άποψη τους για το σχέδιο νόμου που αλλάζει σημαντικά δεδομένα στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

 

2) Με το άρθρο 48 του σχέδιο νόμου, συστήνεται ο «Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας». Σε κανένα από τα 15 άρθρα που περιγράφουν την λειτουργία του (άρθρα 49-63), δεν προβλέπεται κάποιος ρόλος ή θέση για φαρμακοποιό μη λαμβάνοντας έτσι υπόψη, έναν από τους κύριους συντελεστές της προάσπισης της δημόσιας υγείας, αγνοώντας με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί ασκούν τα καθήκοντα τους στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας.

 

3) Με το άρθρο 64 του σχέδιο νόμου, συστήνεται το «Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών» με σκοπό την εισήγηση εθνικής στρατηγικής, τον συντονισμό για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία νεοπλασματικών νοσημάτων ασθενών κάθε ηλικίας, την προαγωγή της έρευνας την ενημέρωση του κοινού, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ανακουφιστική φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου. Σε κανένα από τα 16 άρθρα που περιγράφουν την λειτουργία του (άρθρα 65-80), δεν προβλέπεται κάποιος ρόλος ή θέση για φαρμακοποιό παρόλο που στο άρθρο 74 προβλέπεται ρόλος και θέση εργασίας για περισσότερες από 15 επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

 

4) Στο σχέδιο νόμου και στα άρθρα από το 81 ως το 95 τροποποιούνται διατάξεις που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Υγείας και μεταξύ αυτών υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν στη διαμόρφωση του πλαισίου που αφορά στην άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και την ανάπτυξη του μέσα από το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης. Και εδώ δεν προβλέπεται η συμμετοχή ή ο ρόλος φαρμακοποιού που θα έχει λόγο στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου.

 

5) Τέλος, με το άρθρο 136 του σχεδίου νόμου για την «αναγνώριση προϋπηρεσίας ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών» τροποποιούνται διατάξεις του Νόμου 4461/2017 (ΦΕΚ Α' 38) αλλά σε αυτή την τροποποίηση δεν αναγνωρίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας για φαρμακοποιούς σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα κοινωνικής πρόνοιας για την πρόσληψη τους στο ΕΣΥ, αγνοώντας έτσι τις θέσεις του ΕΣΥ που καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από φαρμακοποιούς, ούτε υπολογίζεται για τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη, ως χρόνος προϋπηρεσίας.

 

Οι εκπρόσωποι της Π.Ε. Φαρμακοποιών επισημαίνουν πως «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να αποφασίζονται ζητήματα που αφορούν στου φαρμακοποιούς και αυτοί να εξαιρούνται από ρόλους και θέσεις που τους αφορούν χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπ' όψη, η άποψη του φορέα που τους εκπροσωπεί και που εδώ και 90 χρόνια προασπίζεται και διασφαλίζει τον ρόλο τους στο σύστημα υγείας της Ελλάδας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναλαμβάνει την προεδρία ο Θάνος Κουτσούκης
Ο ΠΦΣ υπογράφει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο


Σχετικά άρθρα

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου
LloydsPharmacy: Προειδοποιεί για κλείσιμο περισσότερων φαρμακείων
Δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα έσοδά της την περίοδο 2018-2019
Νέο αίμα στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας
Αναλαμβάνει την προεδρία ο Θάνος Κουτσούκης
ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στη συνταγογράφηση ναρκωτικών
Έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη από την αρχή του μήνα