Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Νέα παρτίδα 700 χιλιάδων αντιγριπικών εμβολίων τις προσεχείς ημέρες
Σύμφωνα με τον Θ. Παπαθανάση, οι ελλείψεις τους παραμένουν πρόβλημα για τα φαρμακεία
ΦΥΚ: Η διανομή τους από τα φαρμακεία επεκτείνεται και για τα φάρμακα αυτοάνοσων παθήσεων
Ανακοίνωση από τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
Προκλήσεις στην αποθήκευση, μεταφορά και διανομή των υπό ανάπτυξη mRNA εμβολίων για την COVID-19
Δρ Έλενα Μουρελάτου, Λέκτορας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η κατάθλιψη είναι συχνότερη στις γυναίκες

9/3/2018 10:18:36 πμ
Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την ασθένεια;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η συχνότητα της κατάθλιψης διαφέρει στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να την εκδηλώσουν.

«Η έξαρση των καταθλιπτικών επεισοδίων στις γυναίκες συμπίπτει με τα αναπαραγωγικά τους χρόνια, γι' αυτό και πιστεύεται ότι κατ' αρχάς παίζουν ρόλο οι ορμονικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο της ζωής», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, παγκοσμίως το συνολικά 5,5% των γυναικών όλων των ηλικιών και το 3,2% των ανδρών πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη. Η διαφορά αυτή είναι της τάξης του 70%, αλλά παρουσιάζει διακύμανση με την ηλικία. Έτσι, είναι υψηλότερη στις νεαρές ηλικίες (14-25 ετών) όπου τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες με κατάθλιψη είναι υπερδιπλάσια από τα αγόρια, ύστερα είναι διπλάσια, αλλά μετά 50 έτη η διαφορά προοδευτικά μειώνεται και μετά τα 65 έτη τα περιστατικά είναι περίπου τα ίδια στα δύο φύλα». Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν εμπλοκή των ορμονών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες του γυναικείου φύλου (οιστρογόνα, προγεστερόνη) μπορεί να επηρεάσουν τόσο την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους όσο και τους κιρκάδιους ρυθμούς (το βιολογικό ρολόι), με συνέπεια να ευνοούν τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυκλοθυμία που πολλές γυναίκες παρουσιάζουν πριν την έμμηνο ρύση, αλλά και εκείνη που σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στις αρχές της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό.

Παρότι, δε, η εμμηνόπαυση είναι μία περίοδος της ζωής κατά την οποία μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης στις γυναίκες, η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος αποτελεί εποχή υψηλού κινδύνου για όσες έχουν ιστορικό μείζονος (σοβαρής) κατάθλιψης.

Ρόλο μπορεί επίσης να παίζουν και οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες είναι πιο συχνές στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. «Έχει βρεθεί ότι ειδικά η υπολειτουργία του θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός) σχετίζεται με την κατάθλιψη και με

συμπτώματά της όπως η κακή ψυχική διάθεση, η δυσκολία στο να απολαμβάνει το άτομο πράγματα που κάποτε το ευχαριστούσαν, η ευσυγκινησία, η ανορεξία και η διαταραχή του ύπνου», λέει ο Δρ. Δέγλερης.

Οι ψυχολογικές αιτίες

Σε επίπεδο ψυχολογίας καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως παίζει το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να αντιδρούν πιο συναισθηματικά και να «αναμασούν» στο μυαλό τους τα αρνητικά που τους συμβαίνουν, πιθανώς σε μια προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουν (ιδεομηρυκασμός). Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι γυναίκες βιώνουν περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα και έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά από ό,τι οι άνδρες.

Αυτό αρχίζει από την εφηβική ηλικία: τα κορίτσια συνήθως αναφέρουν περισσότερα αρνητικά γεγονότα (ιδίως όσον αφορά τη σχέση τους με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους), αλλά και υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής κατάπτωσης από αυτά.

Επιπλέον, οι γυναίκες συνήθως επενδύουν ψυχικά στις διαπροσωπικές σχέσεις περισσότερο από ό,τι οι άνδρες. Γι' αυτό το λόγο τα προβλήματα των σχέσεων είναι πιθανό να τις επηρεάσουν περισσότερο, σύμφωνα με μελέτες σε πανομοιότυπους (ομοζυγωτικούς) διδύμους. Οι ίδιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες «συνήθως επενδύουν περισσότερο στην καριέρα και τους προσωπικούς τους στόχους - και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί έχει αυξηθεί τόσο πολύ η κατάθλιψη στον ανδρικό πληθυσμό στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης, όπου παρατηρείται και ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία», εξηγεί ο Δρ. Δέγλερης.

Ανατροφή και κοινωνικοί ρόλοι

Η ανατροφή και οι κοινωνικοί ρόλοι επίσης πιστεύεται ότι αποτελούν συμβάλλοντες παράγοντες. Τα μικρά κορίτσια, λ.χ., ανατρέφονται από τους γονείς τους να είναι πιο δεκτικά και ευαίσθητα στη γνώμη των άλλων, ενώ τα μικρά αγόρια ανατρέφονται με τρόπο που τα κάνει να είναι πιο σκληρά και αδιάφορα γι' αυτήν. Αυτού του είδους οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην κοινωνικοποίηση πιστεύεται ότι ευνοούν την κατάθλιψη στις γυναίκες και στα κορίτσια, διότι τους μαθαίνουν να αποζητούν την αυτοαξία τους στους άλλους. Οι κοινωνικές διαφορές επίσης συμμετέχουν στο όλο πρόβλημα. Αν μια γυναίκα αποφασίσει να γίνει μητέρα και νοικοκυρά, συχνά ανακαλύπτει ότι η κοινωνία υποτιμά αυτούς τους ρόλους. Αν αποφασίσει να ακολουθήσει μια επαγγελματική καριέρα, συχνά βρίσκεται αντιμέτωπη με την εργασιακή ανισότητα και τον σεξισμό. Και αν αποφασίσει να συνδυάσει καριέρα με οικογένεια, συχνά βρίσκεται αντιμέτωπη με αντικρουόμενα συναισθήματα καθώς παλεύει να τα προλάβει όλα και αισθάνεται πως τίποτα δεν κάνει σωστά.


Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί το ότι σε γενικές γραμμές οι γυναίκες είθισται να φροντίζουν και τους ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς τους, ενώ σε αυτές πέφτει και ο κλήρος να φροντίσουν τυχόν άρρωστα μέλη της οικογένειάς τους.

Τέλος, «δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να ζητούν συχνότερα ιατρική βοήθεια, επομένως είναι περισσότερες οι διαγνώσεις της κατάθλιψης σε αυτές», καταλήγει ο Δρ. Δέγλερης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσηςΣχετικά άρθρα

Plant Based Conference 2020: Για πρώτη φορά ένα συνέδριο που εξερευνά τις ανάγκες για Plant Based προϊόντα
Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων, καλλυντικών και απορρυπαντικών;
Νέα Εποχή για τους Ασθενείς με Σπάνια Νοσήματα
Εγκαινιάζει ο Σύλλογος 95, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς
Αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ
Η καθολική χρήση τους έχει και οικονομικά οφέλη δείχνουν οι νέες μελέτες