Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η κάνναβη επεμβαίνει στη διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου στους εφήβους

4/10/2018 10:14:22 πμ
Προκαλεί πολύ σοβαρότερα προβλήματα από το αλκοόλ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η κάνναβη στους εφήβους προκαλεί μακράς διάρκειας βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους, με επιπτώσεις στις νοητικές ικανότητες, στη μνήμη και στη συμπεριφορά που είναι χειρότερες από αυτές που προκαλεί το αλκοόλ.

Αυτό έδειξε νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά, με επικεφαλής την καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής Πατρίτσια Κόνροντ.


Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές μελέτησαν σε βάθος τετραετίας 3.800 εφήβους άνω των 13 ετών, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για τις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, κάνναβης και άλλων ουσιών, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο υποβάλλονταν σε νοητικά-γνωστικά τεστ.


Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι το 28% των νέων έκανε χρήση κάνναβης, έναντι 75% που έπιναν αλκοόλ (είτε περιστασιακά είτε πολύ συχνότερα).


Οι χρήστες κάνναβης είχαν χαμηλότερες ικανότητες για μάθηση, προσοχή, λήψη αποφάσεων κ.ά., καθώς και χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Όσο μεγαλύτερη ήταν η χρήση κάνναβης, τόσο περισσότερα ήταν αυτά τα προβλήματα και είχαν μεγαλύτερη διάρκεια, σε σύγκριση με τους εφήβους που έπιναν μόνο αλκοόλ.


Στα νοητικά τεστ, οι χρήστες κάνναβης έκαναν περισσότερα λάθη, όχι μόνο όταν είχαν πάρει κάνναβη, αλλά και αρκετό χρόνο μετά τη χρήση της, με συνέπεια να έχουν γενικά χειρότερη μνήμη, χειρότερη ικανότητα συλλογισμών και ελέγχου της συμπεριφοράς τους.


Η Κόνροντ δήλωσε ότι ανέμενε να δει στον εγκέφαλο των νέων πιο έντονες επιπτώσεις από το αλκοόλ, αλλά στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε το αντίθετο, ότι η κάνναβη αφήνει πιο έντονα το «αποτύπωμά» της, καθώς η κάνναβη επεμβαίνει στη διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου.


Η κάνναβη μπορεί να δημιουργήσει εθισμό (αν και μικρότερο σε σχέση με τα «σκληρά» ναρκωτικά), καθώς επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για ψυχώσεις, ιδίως στην εφηβεία. Η διακοπή της χρήσης κάνναβης είναι δυνατό να προκαλέσει κάποια συμπτώματα στέρησης, όπως αϋπνία και διαταραχές της διάθεσης.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε ψυχιατρικό περιοδικό "American Journal of Psychiatry".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση