Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

NATURE: Απαραίτητη η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την ευλογιά των πιθήκων
Η διασπορά των περιστατικών αυξάνεται ανά τον κόσμο
Θ. Πλεύρης: Δεν θα κλείσουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Δηλώσεις του υπουργού κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό
Ε. Σκαλτσά: Καθοριστικός ο ρόλος των φαρμακοποιών στη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε αναλυτικά για τη διάθεση αυτών των προϊόντων από τα φαρμακεία

Η καλλυντική περιποίηση του αφυδατωμένου δέρματος

28/9/2017 11:51:17 πμ
Τι είδους προϊόντα θα το βοηθήσουν να επανέλθει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αφυδάτωση του δέρματος συνίσταται στην απουσία ή τη μείωση του νερού από τις στοιβάδες του δέρματος, γεγονός που μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε παθολογικές καταστάσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του αφυδατωμένου δέρματος είναι η τραχιά υφή, η ξηρή όψη, ο ερεθισμός, το κοκκίνισμα, η έντονη απολέπιση και ο κνησμός. Το δέρμα είναι ανελαστικό, έχει την τάση να εμφανίζει λεπτές ρυτίδες σαν σχισμές γύρω από το στόμα και τα μάτια καθώς και στο μεσόφρυο. Το pH της επιδερμίδας είναι αλκαλικώτερο από το φυσιολογικό, ενώ το άτομο έχει πολύ συχνά την αίσθηση του «τραβήγματος» στο πρόσωπό του.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αφυδάτωση του δέρματος

Οι παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την αφυδάτωση του δέρματος χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τους ενδογενείς και τους εξωγενείς.

Στους ενδογενείς παράγοντες περιλαμβάνεται η ηλικία, καθώς η αφυδάτωση του δέρματος είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως με την πάροδο των ετών. Πρόκειται για μία χαρακτηριστική δυσλειτουργία του δέρματος των ηλικιωμένων η οποία οφείλεται στην εκφύλιση των αγγείων του δέρματος αλλά και του συνδετικού ιστού. Επίσης, παρατηρείται μείωση του πάχους την υδρολιπιδικής μεμβράνης που σημαίνει άμεση απώλεια νερού από την κεράτινη στοιβάδα καθώς ακόμα και απόσπασή της, κάτι που κάνει ακόμη δυσκολότερη την συγκράτηση νερού από το δέρμα. Έναν άλλον σημαντικό παράγοντα αποτελούν διάφορες οργανικές παθήσεις όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, η νεφρική ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ένας ιδιαίτερος παράγοντας αποτελεί η κληρονομική προδιάθεση αφού μάλιστα κληρονομούνται ακόμα και οι περιοχές όπου εμφανίζεται η αφυδάτωση, ενώ όσον αφορά τον ψυχολογικό παράγοντα καταστάσεις όπως στρες και άγχος φαίνεται να ενοχοποιούνται για την εμφάνιση αφυδάτωσης.

Σχετικά με τους εξωγενείς παράγοντες οι πιο σημαντικοί είναι η ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί αφυδάτωση αλλά και πρόωρη γήρανση. Φάρμακα όπως είναι τα διουρητικά που προκαλούν μεγάλη αποβολή νερού και αλάτων με τα ούρα. Η φτωχή διατροφή σε φρούτα και λαχανικά παράλληλα με τη μειωμένη πρόσληψη νερού αποτελούν μία ακόμη σοβαρή αιτία. Ακόμη, η συχνή χρήση σαπουνιών και νερού έχει σαν αποτέλεσμα να απολιπαίνεται υπερβολικά το δέρμα μας και να γίνεται τραχύ και ξηρό.

Τα καλλυντικά αποκατάστασης

Τα καλλυντικά προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε για να επανέλθει το δέρμα μας στην φυσιολογική του κατάσταση θα πρέπει να είναι κατά βάση υδατικά. Πιο συγκεκριμένα, για τον καθαρισμό του προσώπου θα επιλέξουμε γαλάκτωμα καθαρισμού O/W το οποίο θα ενυδατώσει και θα μαλακώσει το δέρμα μας, αποφεύγοντας τα κοινά σαπούνια και τα αφρώδη προϊόντα τα οποία θα επιδεινώσουν την κατάστασή του. Οι κρέμες που θα εφαρμόσουμε θα είναι υδατικές και θρεπτικές ενυδατώνοντας σε βάθος το δέρμα αλλά και εμποδίζοντας παράλληλα την περαιτέρω απώλεια υγρασίας. Δραστικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο, η λανολίνη και οι βιταμίνες δρουν θεραπευτικά προσφέροντας την χαμένη ελαστικότητα και λάμψη που χρειάζεται το δέρμα. Τα πίλινγκ αποφεύγονται γιατί δυσχεραίνουν το ήδη καταπονημένο δέρμα, αντίθετα με τις μάσκες προσώπου όπου δρουν βοηθητικά και ιδιαίτερα οι κλειστές – θερμές μάσκες οι οποίες εγκλωβίζουν την θερμότητα προκαλώντας την συσσώρευση υγρών στο πρόσωπο. Βασικός αρωγός στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης είναι η ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού ώστε να επανα-υδατωθεί το δέρμα και να κερδίσει την χαμένη του υγεία. Τέλος, να τονίσουμε ότι για ένα καλύτερο αποτέλεσμα καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε αισθητικό ώστε να μας καθοδηγήσει και να οργανώσει ένα θεραπευτικό σχήμα αντιμετώπισης της αφυδάτωσης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε αναλυτικά για τη διάθεση αυτών των προϊόντων από τα φαρμακεία
ΣΦΕΕ: Στηρίζουμε δυναμικά την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας


Σχετικά άρθρα

Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί
Τριχόπτωση: Φταίει μόνο η άνοιξη για την εμφάνισή της;
Μερικές φορές οι απαντήσεις δεν είναι τόσο απλές