Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Η χρήση των βιο-ομοειδών θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας

2/11/2018 3:32:37 μμ
Αλλά με προϋποθέσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα βιο-ομοειδή φάρμακα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, αυξάνουν την πρόσβαση περισσότερων ασθενών σε υψηλής αξίας καινοτόμες θεραπείες, ενώ η χρήση τους συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων από τα συστήματα υγείας. Παρ' όλα αυτά, χρειάζεται αύξηση της ενημέρωσης των Επαγγελματιών Υγείας και των ασθενών για χρήση τους, δεδομένου ότι τα βιο-ομοειδή θα πρέπει να χορηγούνται σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς ξεχωριστά, ενώ η υποκατάσταση ενός βιολογικού παράγοντα από ένα βιο-ομοειδές θα πρέπει πάντα να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού, αλλά και του ασθενούς. Επιπλέον, απαιτείται η διασφάλιση ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου κυκλοφορίας, η ρύθμιση ζητημάτων τιμολόγησης και αποζημίωσης και ασφαλώς, η τήρηση ειδικών μητρώων βιολογικών θεραπειών, η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών στο διάλογο για τη χάραξη πολιτικών που θα οδηγήσουν στην αύξηση της διείσδυσης των βιο-ομοειδών προς όφελος του συστήματος υγείας.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα του 1ου Συνεδρίου για την πρόσβαση και την αξία των βιο-ομοειδών στο ελληνικό Σύστημα Υγείας, με τίτλο "Conference on Biosimilars: The Value of Biosimilars & Market Access Issues in the Greek Healthcare System", το οποίο διοργανώθηκε από το Health Daily και την Boussias Communications.


Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε τη διείσδυση των βιο-ομοειδών εργαλείο εξοικονόμησης πόρων και συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης και συνεπώς, βασική επιδίωξη του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τα βιο-ομοειδή, στη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, καθώς και στην υποκατάσταση στο φαρμακείο και την ανταλλαξιμότητα, ενώ όπως, επεσήμανε, απομένει να καθοριστούν τόσο ο τρόπος τιμολόγησης των βιο-ομοειδών, όσο και ο προσδιορισμός της τιμής αποζημίωσης, κατόπιν διαπραγμάτευσης. «Η αποζημίωση υπάρχει πάντα για συγκεκριμένες ενδείξεις του βιο-ομοειδους και όχι αυτόματα για όλες τις ενδείξεις που έχει το βιολογικό αναφοράς» επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέροντας στη συνέχεια ότι θέση του υπουργείου είναι να μην υφίσταται δυνατότητα υποκατάστασης στο φαρμακείο. Όσον αφορά στη συνταγογράφηση, υποστήριξε ότι πρέπει να αφορά ασθενείς που υποβάλλονται ήδη σε βιολογική θεραπεία αναφοράς. Απομένει ωστόσο να απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσο πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συνταγογράφηση βιο-ομοειδούς στην έναρξη της θεραπείας με βιολογικό παράγοντα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα βοηθήσουν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των βιο-ομοειδών», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γιαννόπουλος.


Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Δημήτρη Πανταζή, τα βιο-ομοειδή αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία, τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προϋπολογισμούς υγείας των κρατών, όσο και για τους ασθενείς, που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές για αυτούς καινοτόμες θεραπείες. Όσον αφορά στη συμβολή των βιο-ομοειδών στη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος αγοράς για όλα τα βιολογικά φάρμακα, που θα ευνοεί και την ανάπτυξη της καινοτομίας, οι επιμέρους παράμετροι που θα καθορίσουν αυτήν την πορεία σχετίζονται με την εφαρμογή σειράς πολιτικών, όπως το ευρύτερο ρυθμιστικό περιβάλλον (ΗΤΑ, θεραπευτικές οδηγίες, δυνατότητες υποκατάστασης φαρμάκων, κλπ.), την ποιότητα των προϊόντων σε όρους κόστους-αποτελεσματικότητας, τον ανταγωνισμό, την πολιτική τιμών και αποζημίωσης των φαρμάκων κ.ά. Μεταξύ των εμποδίων για την ανάπτυξη της αγοράς συμπεριέλαβε το ασταθές ρυθμιστικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους επενδυτές, την έλλειψη εμπειρίας και οδηγιών σχετικά με την χρήση των βιο-ομοειδών, τα υψηλά κόστη ανάπτυξης και παραγωγής κ.ά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Η εταιρεία βραβεύτηκε για την προσφορά της


Σχετικά άρθρα

MyHealth: Θα εκδίδονται ψηφιακά από τους πολίτες οι Ιατρικές Βεβαιώσεις
Απαιτείται ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης
Έρχεται επανάσταση στη διαχείριση του άσθματος
Στο θεραπευτικό πεδίο εισέρχονται τα προβιοτικά και εμφυτεύσιμες συσκευές
NATURE: Πώς η Ελλάδα αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση της COVID-19
Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων
COVID-19: Ενδέχεται να πυροδοτεί νέες μορφές διαβήτη τύπου 1
Η αξιολόγηση περιστατικών είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με άρθρο στο Diabetes Care