Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ θα εντοπίζει το iPHONE
Στο πλαίσιο έρευνας που θα ξεκινήσει η Biogen με την Apple
Τρεις φαρμακοποιοί περιγράφουν πώς από το σκοτάδι πέρασαν στο φως
Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση

Η χρήση μάσκας εντός των φαρμακείων πρέπει να φθάσει το 100%

16/9/2020 1:22:58 μμ
Έρευνα του ΦΣΘ δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Αποτελεσματικά όπλα στη μάχη κατά του κορονοϊού αποδείχτηκαν τα μέτρα πρόληψης που έλαβαν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.

Την πρωτιά έχουν η χρήση μάσκας, η άσπρη ποδιά και ο καθαρισμός των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα, ενώ ακολουθεί η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας μπροστά από τον πάγκο εξυπηρέτησης του φαρμακείου. Μικρότερη είναι η ανταπόκριση των φαρμακοποιών στη χρήση γαντιών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που εισέρχονταν στα φαρμακεία φορώντας προστατευτική μάσκα, την περίοδο βέβαια που ακόμη δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση της.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με στόχο την αξιολόγηση των μέτρων πρόληψης που ελήφθησαν στα φαρμακεία της πόλης από τις 11 Μαρτίου 2020, οπότε εκδόθηκαν οι πρώτες οδηγίες, έως και σήμερα.
Ο ΦΣΘ ζήτησε από τα μέλη του να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το χρονικό διάστημα από 28 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου 2020. Συνολικά συμμετείχαν 156 από τους 1.150 φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνος της σύνταξης και επεξεργασίας των ερωτηματολογίων ήταν ο φαρμακοποιός Λευτέρης Τεπερικίδης PharmD.

Πιο συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν συνολικά έντεκα μέτρα πρόληψης εναντίον της λοίμωξης COVID-19. Το 97,35% των φαρμακοποιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι χρησιμοποιεί προστατευτική μάσκα και το 90,85% ότι φορά άσπρη ποδιά. Το 87,94% τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας, όταν είναι απαραίτητη η παρουσία του φαρμακοποιού ή του υπαλλήλου φαρμακείου μπροστά από τον πάγκο, ενώ το 12,06% δήλωσε ότι αδυνατεί να τις τηρήσει. Το 80,54% δήλωσε ότι έχει την πόρτα του φαρμακείου του μονίμως ανοιχτή, το 75,82% ανέφερε ότι την περίοδο του lockdown εξυπηρετούσε τους πολίτες από την είσοδο του φαρμακείου, ενώ το 65,81% των ερωτηθέντων τοποθέτησε πλεξιγκλάς στον πάγκο εξυπηρέτησης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μικρό είναι το ποσοστό ανταπόκρισης των φαρμακοποιών, μόλις το 18,92%, στη χρήση γαντιών. Ωστόσο το σύνολο των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντισηπτικό χεριών 17,42 φορές ανά ημέρα, αερίζει το χώρο του φαρμακείου 6,68 φορές ανά ημέρα και καθαρίζει τις επιφάνειες 4,72 φορές ανά ημέρα.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τους πολίτες που εισέρχονται στο φαρμακείο, μόλις το 32,66% τη φορούσε κατά την περίοδο που δεν ήταν υποχρεωτική. Ωστόσο το μεγαλύτερο όπλο κατά της λοίμωξης COVID-19 είναι η χρήση της μάσκας από τους πολίτες.

Στόχος είναι το ποσοστό των πολιτών που εισέρχονται στα φαρμακεία και φορούν μάσκα να φτάσει στο 100% είτε η χρήση της είναι υποχρεωτική είτε όχι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, Δ. Ευγενίδη «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε βάσει και των οδηγιών της πολιτείας να προχωρήσουμε σε λήψη επιπρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο». 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ψηφιακό συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία


Σχετικά άρθρα

Τρεις φαρμακοποιοί περιγράφουν πώς από το σκοτάδι πέρασαν στο φως
Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση
Ευθύνες στα ΕΛΤΑ για τις καθυστερημένες παραδόσεις φαρμάκων
Επιρρίπτουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠYΥ
Φαρμακαποθηκάριοι: «Κι εμείς πρέπει να εμβολιαστούμε κατά της COVID-19»
Αίτημα προς τον υπ. Υγείας για την ένταξή τους στην πρώτη φάση εμβολιασμών
Φαρμακεία: Αύξηση των πωλήσεων 38% στα καλλυντικά τα Χριστούγεννα
Μειωμένες οι πωλήσεις των ΟΤC και των φαρμάκων