Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει τους εμβολιασμούς

20/4/2018 11:52:27 πμ
Στόχος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς τα εμβόλια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανησυχία για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που προκύπτουν από την επιφυλακτικότητα του κοινού προς τον εμβολιασμό εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια κατά την παραγωγή των εμβολίων και μείωση του κόστους των εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και τα επιδημιολογικά στοιχεία

Σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου αναφέρει ότι η πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.


Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο 2008-2015 σημειώθηκαν στην Ευρώπη 215.000 κρούσματα νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, όταν ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικότερα, όσον αφορά την ιλαρά, έχουν αναφερθεί χιλιάδες κρούσματα (κυρίως Ρουμανία, Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία) αλλά και 57 θάνατοι στην Ε.Ε.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν λοιπόν σημαντικά κενά όσον αφορά την αποδοχή των εμβολίων και χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης από εκείνα που απαιτούνται για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας.


Στο ψήφισμα τονίζεται ότι τα εμβόλια υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους μέσω δοκιμών πολλαπλών σταδίων, προτού προεπιλεγούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ επαναξιολογούνται τακτικά.

Κοινή δράση με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης

Οι ευρωβουλευτές επικροτούν την επικείμενη δρομολόγηση κοινής δράσης, η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την υγεία, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά καλούν την Επιτροπή να διευκολύνει την κατάρτιση ενός καλύτερα ευθυγραμμισμένου χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:

  • να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών αξιολόγησης των εμβολίων και να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητα ερευνητικά προγράμματα για πιθανές παρενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.
  • την άρση της εμπιστευτικότητας στις διαβουλεύσεις της επιτροπής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και προτείνουν να δημοσιοποιούνται τα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται τα πορίσματα της επιτροπής
  • να δηλώνουν οι ερευνητές τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων και να απομακρύνονται από τις επιτροπές αξιολόγησης οι υπεύθυνοι αυτών.
  • να ανοίξει πραγματικός και επιστημονικός διάλογος με την κοινωνία για να καταπολεμηθεί η αναξιόπιστη, παραπλανητική και μη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό.

Αδικαιολόγητο το κόστος

Τέλος, οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν "αδικαιολόγητο" το ότι το κόστος ενός πλήρους πακέτου εμβολιασμού για ένα παιδί, ακόμη και στις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές, έχει αυξηθεί με συντελεστή 68 το 2014 σε σύγκριση με το 2001.

Δηλώνουν ότι στηρίζουν τη συμφωνία κοινής προμήθειας, η οποία παρέχει στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή ένα πλαίσιο για την από κοινού προμήθεια εμβολίων και επιτρέπει στα κράτη μέλη να συγκεντρώνουν την αγοραστική τους δύναμη.


Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μια πρωτοβουλία σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Γράφει ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας στην Κοσμητολογία-Βιομηχανική Παραγωγή Καλλυντικών & Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό