Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
ΕΜΑ: εγκρίνει το Kaftrio σε συνδυασμό με το Ivacaftor
Για τη θεραπεία παιδιών με κυστική ίνωση ηλικίας 6 έως 11 ετών
ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες

Η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει τους εμβολιασμούς

20/4/2018 11:52:27 πμ
Στόχος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς τα εμβόλια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανησυχία για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που προκύπτουν από την επιφυλακτικότητα του κοινού προς τον εμβολιασμό εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια κατά την παραγωγή των εμβολίων και μείωση του κόστους των εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και τα επιδημιολογικά στοιχεία

Σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου αναφέρει ότι η πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.


Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο 2008-2015 σημειώθηκαν στην Ευρώπη 215.000 κρούσματα νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, όταν ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικότερα, όσον αφορά την ιλαρά, έχουν αναφερθεί χιλιάδες κρούσματα (κυρίως Ρουμανία, Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία) αλλά και 57 θάνατοι στην Ε.Ε.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν λοιπόν σημαντικά κενά όσον αφορά την αποδοχή των εμβολίων και χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης από εκείνα που απαιτούνται για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας.


Στο ψήφισμα τονίζεται ότι τα εμβόλια υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους μέσω δοκιμών πολλαπλών σταδίων, προτού προεπιλεγούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ επαναξιολογούνται τακτικά.

Κοινή δράση με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης

Οι ευρωβουλευτές επικροτούν την επικείμενη δρομολόγηση κοινής δράσης, η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την υγεία, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά καλούν την Επιτροπή να διευκολύνει την κατάρτιση ενός καλύτερα ευθυγραμμισμένου χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:

  • να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών αξιολόγησης των εμβολίων και να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητα ερευνητικά προγράμματα για πιθανές παρενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.
  • την άρση της εμπιστευτικότητας στις διαβουλεύσεις της επιτροπής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και προτείνουν να δημοσιοποιούνται τα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται τα πορίσματα της επιτροπής
  • να δηλώνουν οι ερευνητές τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων και να απομακρύνονται από τις επιτροπές αξιολόγησης οι υπεύθυνοι αυτών.
  • να ανοίξει πραγματικός και επιστημονικός διάλογος με την κοινωνία για να καταπολεμηθεί η αναξιόπιστη, παραπλανητική και μη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό.

Αδικαιολόγητο το κόστος

Τέλος, οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν "αδικαιολόγητο" το ότι το κόστος ενός πλήρους πακέτου εμβολιασμού για ένα παιδί, ακόμη και στις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές, έχει αυξηθεί με συντελεστή 68 το 2014 σε σύγκριση με το 2001.

Δηλώνουν ότι στηρίζουν τη συμφωνία κοινής προμήθειας, η οποία παρέχει στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή ένα πλαίσιο για την από κοινού προμήθεια εμβολίων και επιτρέπει στα κράτη μέλη να συγκεντρώνουν την αγοραστική τους δύναμη.


Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μια πρωτοβουλία σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημήτρης Οικονομάκης, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας
Για την περίοδο 27/12/21-02/01/22


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής