Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η Ευρώπη αλλάζει τη φαρμακευτική πολιτική της, οι φαρμακοποιοί επικροτούν

30/11/2020 5:25:02 μμ
Αρκεί να έχουν ρόλο και οι φαρμακοποιοί σύμφωνα με τον πρόεδρο της PGEU Duarte Santos
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χαιρετίζοντας τις ιδέες και τα μέτρα που υιοθετούνται στην Ευρώπη μέσω της νέας φαρμακευτικής στρατηγικής που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Duarte Santos πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), δηλώνει πως αυτά θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή και προσιτά φάρμακα και στην οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Ο Duarte Santos ωστόσο επισημαίνει ότι σε αυτήν την προσπάθεια έχει ρόλο και ο κοινοτικός φαρμακοποιός:
«Πιστεύουμε ότι η επέκταση και η επιβράβευση του ρόλου των φαρμακοποιών της κοινότητας στα συστήματα υγείας και η ενίσχυση των συστημάτων πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι βασικοί μοχλοί για να ανοίξει ο δρόμος προς ένα πιο βιώσιμο και υγιές μέλλον».

Ο πρόεδρος τονίζει ακόμα ότι πυρήνας κάθε πολιτικής που στοχεύει σε πιο οικονομικά φάρμακα πρέπει να είναι η ορθολογική χρήση φαρμάκων.
Παράλληλα δηλώνει υποστηρικτής του προτεινόμενου EU Health Data Space (ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας), καθώς, όπως είπε, «τα βελτιωμένα δεδομένα θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας και τους φαρμακοποιούς να παρέχουν πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες και θεραπεία σε ασθενείς και ισχυρές, τεκμηριωμένες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με θεραπείες, ενώ προωθούν την ασφαλή χρήση φαρμάκων».

Οι δράσεις που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • Αναθεώρηση της βασικής φαρμακευτικής νομοθεσίας με προθεσμία για την υποβολή πρότασης το 2022 και των κανονισμών σχετικά με τα φάρμακα για παιδιά και σπάνιες νόσους. Στόχος είναι να θωρακιστεί η Ευρώπη έναντι των μελλοντικών προκλήσεων και να καταστεί φιλική προς την καινοτομία.
  • Δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών υγείας, ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο ανθεκτική σε περιόδους κρίσης.
  • Έναρξη διαλόγου με όλους τους παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας και τις δημόσιες αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν τα τρωτά σημεία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού κρίσιμων φαρμάκων και να ενισχυθεί η συνέχεια και η ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ε.Ε.
  • Συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών για τις πολιτικές τιμολόγησης, πληρωμών και προμηθειών. Στόχος είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα και η αντιμετώπιση μη καλυπτόμενων ιατρικών αναγκών.
  • Δράσεις για την προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης της Ε.Ε., θέλοντας να στηρίξει τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, ασφαλών, αποτελεσματικών και πιο οικολογικών φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024