Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η ευεξία και το «ευ ζην» οι νέοι ρόλοι για το φαρμακείο του μέλλοντος

2/6/2023 1:53:26 πμ
Οι 5 παράγοντες που ωθούν σε αυτήν την αλλαγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τις δραστικές εξελίξεις στην τεχνολογία και στην ψηφιακή υγεία, ο ρόλος και η προοπτική του φαρμακείου δεν μπορούν να μείνουν στάσιμα. Ήδη η πανδημία επιτάχυνε την πρόοδο όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα φαρμακεία (σημειωτέον ότι σε κάποιες χώρες οι φαρμακοποιοί χορήγησαν και αντι-ιικές θεραπείες, εκτός από τα εμβόλια). 

Παράλληλα όμως οι πολίτες αναγκάζονται να μειώσουν τις δαπάνες για την υγεία και τα φάρμακα και μέσα σε αυτό το περιβάλλον τα φαρμακεία καλούνται να εντοπίσουν νέες «πηγές» εσόδων. 

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, αναλυτές στο Pharmacy Times καταγράφουν τις 5 τάσεις που θα χαράξουν ένα νέο ρόλο στο φαρμακείο του άμεσου μέλλοντος, στο οποίο η πρόσβαση σε δομές υγείας θα απλοποιηθεί και ο φαρμακοποιός θα αναλάβει μια σειρά από δράσεις για την πρόληψη και την καλή υγεία.
  • Τα φαρμακεία αναμένεται να διευρύνουν ακόμα περισσότερο την πρακτική τους, ώστε να προσφέρουν ολιστική και εξατομικευμένη φροντίδα στους πελάτες τους, παράλληλα με περισσότερες υπηρεσίες ΠΦΥ. Επιπλέον, η σημασία της ψυχικής υγείας αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω στο μέλλον, με τα φαρμακεία να παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη και στην ενημέρωση των πολιτών.
  • Δύο σημαντικές προκλήσεις στο φαρμακείο σήμερα είναι η σπατάλη χρόνου του φαρμακοποιού για γραφειοκρατικές διαδικασίες και η μείωση του εργατικού δυναμικού. Η λύση για αυτά θα έρθει από την τεχνολογία, με αυτοματοποιημένους μηχανισμούς που θα αναλαμβάνουν μέρος της γραφειοκρατίας, αλλά και με στρατηγικές επιμερισμού του φόρτου εργασίας και «έξυπνης» διαχείρισης του προσωπικού. Παράλληλα δεδομένα και αναλύσεις σχετικά με τις ανάγκες των καταναλωτών/ασθενών θα προσφέρουν στους φαρμακοποιούς τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και το χρόνο να ασχοληθούν με την παροχή φροντίδας.
  • Μια σειρά από ψηφιακές και μη υπηρεσίες αναδύονται από διάφορα κανάλια: online παραγγελία φαρμάκων, εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας κατΆ οίκον, εφαρμογές για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών κ.ά., τα οποία μπορούν να συνδεθούν με προϊόντα ή υπηρεσίες φαρμακείου. Αν ο φαρμακοποιός δώσει πρόσβαση σε αυτές τις επιλογές, «αναγκάζει» τον πολίτη να ξεκινάει και να καταλήγει σε αυτόν. Αξιοποιώντας παράλληλα και τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα παρέχει μια μοναδική εμπειρία στον ασθενή προς όφελος όλων.
  • Σημαντικές επενδύσεις θα φέρουν κοντά διάφορους παίκτες και φορείς ώστε να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός ολόκληρης της αγοράς του φαρμακείου: αναμένονται καινοτομίες στην αρχιτεκτονική των χώρων, στις πλατφόρμες εξυπηρέτησης πελατών και συμμόρφωσης των ασθενών στην αγωγή, στις στρατηγικές τιμολόγησης των φαρμάκων κ.ά.
  • Η χρήση της φαρμακογονιδιωματικής στη διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά και των βιο-ομοειδών αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα 5 χρόνια, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια από τα υγειονομικά κόστη. Τα φαρμακεία μπορούν να δίνουν κίνητρα για τη χρήση τους, συμβουλεύοντας στους πολίτες και αναλαμβάνοντας τις διαδικασίες για την έγκριση και την εκκίνηση της θεραπείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου