Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η εξάντληση των φαρμακοποιών φέρνει στο προσκήνιο τους βοηθούς τους

5/4/2023 7:52:47 πμ
Θα πρέπει να αναλάβουν διευρυμένους ρόλους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η καθημερινότητα στο φαρμακείο είναι πιο στρεσογόνα και απαιτητική από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία αναφέρει άρθρο στην εφημερίδα «The Washington Post», τονίζοντας ότι ο αυξημένος φόρτος εργασίας έχει φέρει τους φαρμακοποιούς στις ΗΠΑ στα όρια της εξάντλησης.

Σύμφωνα με έρευνα σε 6400 φαρμακοποιούς του 2021, το 75% δήλωνε ότι δεν έχει χρόνο να εκτελέσει τα καθήκοντά του και δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν έχει αλλάξει σήμερα. Σύμφωνα με πιο πρόσφατη έρευνα, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου (APhA), την ίδια δήλωση έκανε το 60% από 5000 συμμετέχοντες φαρμακοποιούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο, καταγράφτηκαν περισσότερες αναφορές για burn out που όπως είναι φυσικό αντανακλά στην ποιότητα της δουλειάς και τελικά στην υγεία των πολιτών. Είναι χαρακτηριστική η εμπειρία ενός φαρμακοποιού που μιλά στην εφημερίδα και αναφέρει πως παραλίγο να εμβολιάσει ένα παιδί έναντι της Covid-19 με τη δόση που προορίζεται για ενήλικες, γιατί τη στιγμή του εμβολιασμού αγωνιούσε για το μεγάλο αριθμό των συνταγών που έχει να εκτελέσει και την ουρά που σχηματιζόταν στο ταμείο του φαρμακείου.

Οι αιτίες και οι προτάσεις

Αν και το πρόβλημα είναι δεδομένο, οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν συμφωνούν στις αιτίες και στις προτάσεις λύσης του. Υπάρχουν φαρμακευτικοί σύλλογοι που κάνουν λόγο για έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού και ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία για τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων, ώστε οι βοηθοί να αποκτήσουν ένα ευρύτερο φάσμα αρμοδιοτήτων που σήμερα επιτρέπονται μόνο στους φαρμακοποιούς.

'Aλλες οργανώσεις θεωρούν ότι το υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά δεν είναι πρόθυμο να εργαστεί υπό τις τρέχουσες πιέσεις.

Παράλληλα εκπρόσωποι της πολιτείας κατηγορούν τις εταιρείες που διαπραγματεύονται τις τιμές μεταξύ των ΚΑΚ, των ασφαλιστικών εταιρειών και των φαρμακείων και καθιερώνουν τόσο χαμηλές αποζημιώσεις ώστε τα φαρμακεία να οδηγούνται σε περικοπές.

Είναι γεγονός πάντως ότι μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων στις ΗΠΑ έχουν περιορίσει το ωράριό τους ως μια λύση στο πρόβλημα, υπάρχουν όμως οι φωνές που υποστηρίζουν ότι αυτό θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι σε λιγότερο χρόνο οι φαρμακοποιοί καλούνται να καλύψουν τον ίδιο όγκο δουλειάς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης