Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Η επιστήμη στα Bar!

8/5/2022 7:37:08 μμ
Η φαρμακοποιός Σοφία Παπαδημητρίου στο Pint of Science Greece
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην πολύ ξεχωριστή διοργάνωση Pint of Science Greece συμμετέχει η φαρμακοποιός Σοφία Παπαδημητρίου MPharm/ Chem PhD Marie Curie Fellow που διατηρεί φαρμακείο στην Ανακασιά Μαγνησίας.

To Pint of Science Greece είναι μια πρωτότυπη ετήσια διοργάνωση που πραγματοποιείται από το 2013 ανά την υφήλιο και έχει σκοπό να έρθουν κοντά οι επιστήμονες και η κοινωνία με τρόπο απλό και άμεσο, στο οικείο και φιλικό περιβάλλον ενός bar. Φέτος από τις 9 έως τις 11 Μαΐου, νέοι και διακεκριμένοι ερευνητές από διάφορα επιστημονικά πεδία θα δώσουν σύντομες ομιλίες σε κεντρικά bar της Αθήνας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, ταυτόχρονα με ερευνητές σε άλλες 25 χώρες και περισσότερες από 200 πόλεις ανά τον κόσμο. 

Σε ένα από τα bar του Βόλου που συμμετέχουν στη δράση, το Friends pub και το Καλειδοσκόπιο, η Σοφία Παπαδημητρίου θα επιχειρήσει να τραβήξει το ενδιαφέρον των θαμώνων για τη «Νανοτεχνολογία: τα νέα υλικά και τα εμβόλια. Είναι αυτά η αρχή ή το τέλος;». Μιλώντας στο f.daily και στην Αναστασία Σαράφη η φαρμακοποιός είπε:

«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω στο Pint of Science Greece γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να έχει επαφή με την επιστήμη, να μη μένει μακριά από αυτά που γίνονται στην έρευνα αλλά να ενημερώνεται με ένα προσιτό -αλλά όχι εκλαϊκευμένο- τρόπο. Αυτό ακριβώς προσφέρει η συγκεκριμένη διοργάνωση. Και είναι σημαντικό ότι συμβαίνει σε αυτήν τη χρονική συγκυρία -με το χαμό που γίνεται με τα εμβόλια- ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσουμε τι κάνουν οι επιστήμονες, για να ξεπεραστεί ο φόβος και η αντίληψη ότι οι επιστήμονες θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο. Όπως στο σπίτι μου θα φωνάξω τον ειδικό τεχνικό επαγγελματία (τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο) για να μου φτιάξει κάτι, με την ίδια λογική και οι επιστήμονες είναι επαγγελματίες που ψάχνουν και απαντούν σε ερωτήματα».

Η Σοφία Παπαδημητρίου επέλεξε να μιλήσει για τη νανοτεχνολογία, θεωρώντας ότι είναι ένα θέμα της τρέχουσας κοινωνικής πραγματικότητας και εξηγεί: «Η νανοτεχνολογία ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα περίπου, με τον Γερμανό βιοχημικό Paul Ehrlich να είναι ο πρώτος που μίλησε για το magic bullet, τη μαγική σφαίρα που θα μας βοηθήσει να εξολοθρεύσουμε ασθένειες. Πάνω στην έρευνά του βασίστηκε και όλη η έρευνα που ακολούθησε στη μικροτεχνολογία και στη νανοτεχνολογία με εφαρμογή σε πολλές επιστήμες: ιατρική, χημεία, φαρμακευτική, μηχανική. Η έξαρση βέβαια της νανοτεχνολογίας συντελέστηκε μετά το 2000, γι' αυτό σήμερα και στο μέλλον θα τη συναντάμε παντού: σε συσκευές (π.χ. foldable οθόνες), νανοϊνες για τα δίκτυα και φυσικά σε φάρμακα και εμβόλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι χημειοθεραπευτικά προϊόντα νανοτεχνολογίας υπάρχουν και χορηγούνται κανονικά ήδη από τη δεκαετία του 90».

Η Σοφία Παπαδημητρίου λοιπόν καλεί τους συμπολίτες της για ένα pint, τονίζοντας ότι «όσο πέφτει το scale, η ύλη αποκτά νέες ιδιότητες που δεν γνωρίζαμε».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ως πρώτη θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία


Σχετικά άρθρα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
Τα φαρμακεία αποτελούν μια από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στο online delivery
Και καταγράφουν σημαντική αύξηση των παραγγελιών τους
Συνολική διαχείριση των ασθενών με διαβήτη πετυχαίνουν οι φαρμακοποιοί
Σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης του Yale New Haven Health System