Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η εμμηνόπαυση σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

18/10/2023 10:40:56 μμ
Περισσότερο από το 1/3 (35%) των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο σε αυτές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εμμηνόπαυση από την International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ). Όπως αναφέρουν, ο αριθμός των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες είναι υψηλός και συνεχίζει να αυξάνεται. 


Σύμφωνα με την World Heart Federation, περισσότερο από το 1/3 (35%) των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό το ποσοστό είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο του ποσοστού θανάτων που προέρχονται από καρκίνο του μαστού.


Ωστόσο, με την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων  της καρδιαγγειακής νόσου, μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου επισημαίνει η Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας και Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ, ενώ η Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας & Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ, συνιστά οι γυναίκες να συζητούν με το/τη γιατρό τους και να ζητούν να υπολογίζουν τον ατομικό τους κίνδυνο να αναπτύξουν  καρδιαγγειακή νόσο.


Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η νεφρική νόσος, τα ρευματικά νοσήματα, η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία αλλά και η εμμηνόπαυση εξαιτίας των ποικίλων αλληλένδετων ενδοκρινικών και μεταβολικών αλλαγών, οι οποίες οδηγούν σε χειροτέρευση του καρδιομεταβολικού προφίλ των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή βαθμού γήρανσης.


Η χρήση της ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα για γυναίκες με πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση, συνιστάται μεταξύ άλλων για τη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων τονίζει η κ. Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"