Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

11/7/2022 4:32:36 πμ
Το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις και το «επενδυτικό clawback» φέρνουν επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2025
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πρωταγωνιστή του κλάδου φαρμάκων στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θ. Τρύφων στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, όπου συμμετείχε με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, τον αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, Δ. Δέμο, και τον εκπρόσωπο της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, C. Allen.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αλλαγές, λόγω της πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεων της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές βάζουν στο επίκεντρό την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων ασθενών σε φάρμακα και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων. 

Επισήμανε επίσης τις σημαντικές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις και το «επενδυτικό clawback» έφεραν επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2025. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και μπορούν να αναδείξουν τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης επισήμανε ότι προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του clawback και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

Ο Δ. Δέμος τόνισε ότι ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε αντίστοιχο πρόβλημα, κάτι που οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καταγράφουν ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα και καλύπτουν τις ανάγκες του 60% των Ελλήνων ασθενών, ενώ υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος, ο C. Allen ανέφερε πως η πανδημική κρίση ανέδειξε τη σημασία αλλαγής της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής με την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και τη προσέλκυση επενδύσεων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum






Σχετικά άρθρα

Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Curity Pharma: Ξεκινά την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν
«MSD Gives back»
24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις