Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

Η Ελλάδα "αντέχει" την καινοτομία στα φάρμακα;

2/10/2018 10:07:24 πμ
Η δύσκολη εξίσωση των καινοτόμων θεραπειών και των περιορισμένων πόρων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι άγραφος νόμος οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Πόσο πραγματικότητα είναι όμως για την Ελλάδα αυτό, μία χώρα που μάτωσαν τα δημοσιονομικά της και τα οικονομικά της υγείας με τόσα χρόνια μνημονιακών πολιτικών και παρεμβάσεων; Και πόσο μπορούμε να προσδιορίσουμε τη φαρμακευτική καινοτομία τελικά;


Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ κ. Μιχάλης Χειμώνας επισημαίνει:

«Οι παρεμβάσεις στην αγορά φαρμάκου χρειάζονται ισορροπία, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι στόχοι πρόσβασης και αποτελεσματικότητας. Αυτή τη στιγμή, ερευνώνται πάνω από 7.000 νέα φάρμακα παγκοσμίως και αναμένονται ιδιαίτερα θετικά νέα για την αντιμετώπιση ασθενειών μέσα στην επόμενη πενταετία. Επτά χιλιάδες καινοτόμα φάρμακα και νέες τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν οφέλη στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία.

Η φαρμακοβιομηχανία προσφέρει όλο και περισσότερα καινοτόμα νέα φάρμακα και εμβόλια. Αναγνωρίζουμε ότι, προκειμένου οι ασθενείς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να επωφεληθούν από αυτό το νέο κύμα της φαρμακευτικής καινοτομίας, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι προσιτή σήμερα και βιώσιμη στο μέλλον.


'Αλλωστε, τα σημερινά καινοτόμα φάρμακα είναι τα αυριανά γενόσημα και βιοϊσοδύναμα, γι' αυτό και σήμερα έχουμε φθηνότερες επιλογές για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη. Αυτό θα επεκταθεί στο μέλλον και σε νόσους, όπως ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ. Αυτή είναι η πραγματική αξία της καινοτομίας μακροπρόθεσμα.

Ευθύνη της πολιτείας είναι να αξιολογήσει και να αποζημιώσει τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, ώστε να εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του PIF (PhRma Innovation Forum) Μάκης Παπαταξιάρχης χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα, όταν μιλάει για την καινοτομία.

«Με την πολιτική της κυβέρνησης, κινδυνεύουμε να χάσουμε μία τεχνολογική γενεά σκευασμάτων, γεγονός εξαιρετικά οδυνηρό. Έχουμε πολλά να πούμε για τους ασθενείς-πολίτες και που αποτυπώνεται στο τρίπτυχο Έρευνα-Ελπίδα-Πρόοδος (Research-Hope-Progress)», είχε επισημάνει ο κ. Παπαταξιάρχης τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξη τύπου για την επόμενη μνημονιακή εποχή, σημειώνοντας ακόμη τα εξής:

 

«Είμαστε τόσο τεχνοκράτες όσο και ανθρώπινοι, αλλά ήρθε η ώρα να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και να ενισχύσουμε την καινοτομία στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε όσα απειλούνται με την υπογραφή ενός Εθνικού Συμβολαίου για τη φαρμακοβιομηχανία και με τις αξίες μη διαπραγματεύσιμες».


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Εν αναμονή δύο μεγάλων εγκρίσεων φαρμάκων είναι φέτος η εταιρεία


Σχετικά άρθρα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ δίπλα στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα
Ανακαίνισε τους χώρους φιλοξενίας του Ιδρύματος
ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία