Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Η Ελλάδα "αντέχει" την καινοτομία στα φάρμακα;

2/10/2018 10:07:24 πμ
Η δύσκολη εξίσωση των καινοτόμων θεραπειών και των περιορισμένων πόρων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι άγραφος νόμος οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Πόσο πραγματικότητα είναι όμως για την Ελλάδα αυτό, μία χώρα που μάτωσαν τα δημοσιονομικά της και τα οικονομικά της υγείας με τόσα χρόνια μνημονιακών πολιτικών και παρεμβάσεων; Και πόσο μπορούμε να προσδιορίσουμε τη φαρμακευτική καινοτομία τελικά;


Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ κ. Μιχάλης Χειμώνας επισημαίνει:

«Οι παρεμβάσεις στην αγορά φαρμάκου χρειάζονται ισορροπία, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι στόχοι πρόσβασης και αποτελεσματικότητας. Αυτή τη στιγμή, ερευνώνται πάνω από 7.000 νέα φάρμακα παγκοσμίως και αναμένονται ιδιαίτερα θετικά νέα για την αντιμετώπιση ασθενειών μέσα στην επόμενη πενταετία. Επτά χιλιάδες καινοτόμα φάρμακα και νέες τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν οφέλη στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία.

Η φαρμακοβιομηχανία προσφέρει όλο και περισσότερα καινοτόμα νέα φάρμακα και εμβόλια. Αναγνωρίζουμε ότι, προκειμένου οι ασθενείς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να επωφεληθούν από αυτό το νέο κύμα της φαρμακευτικής καινοτομίας, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι προσιτή σήμερα και βιώσιμη στο μέλλον.


'Αλλωστε, τα σημερινά καινοτόμα φάρμακα είναι τα αυριανά γενόσημα και βιοϊσοδύναμα, γι' αυτό και σήμερα έχουμε φθηνότερες επιλογές για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη. Αυτό θα επεκταθεί στο μέλλον και σε νόσους, όπως ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ. Αυτή είναι η πραγματική αξία της καινοτομίας μακροπρόθεσμα.

Ευθύνη της πολιτείας είναι να αξιολογήσει και να αποζημιώσει τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, ώστε να εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του PIF (PhRma Innovation Forum) Μάκης Παπαταξιάρχης χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα, όταν μιλάει για την καινοτομία.

«Με την πολιτική της κυβέρνησης, κινδυνεύουμε να χάσουμε μία τεχνολογική γενεά σκευασμάτων, γεγονός εξαιρετικά οδυνηρό. Έχουμε πολλά να πούμε για τους ασθενείς-πολίτες και που αποτυπώνεται στο τρίπτυχο Έρευνα-Ελπίδα-Πρόοδος (Research-Hope-Progress)», είχε επισημάνει ο κ. Παπαταξιάρχης τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξη τύπου για την επόμενη μνημονιακή εποχή, σημειώνοντας ακόμη τα εξής:

 

«Είμαστε τόσο τεχνοκράτες όσο και ανθρώπινοι, αλλά ήρθε η ώρα να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και να ενισχύσουμε την καινοτομία στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε όσα απειλούνται με την υπογραφή ενός Εθνικού Συμβολαίου για τη φαρμακοβιομηχανία και με τις αξίες μη διαπραγματεύσιμες».


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
Για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστές οι φαρμακευτικές εταιρείες


Σχετικά άρθρα

Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF
Για 7η χρονιά πραγματοποιούνται τα Healthcare Business Awards
Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης ο Νεκτάριος Ταβερναράκης
Tikun Europe: Στην Ελλάδα από το Ισραήλ τα πρώτα φυτά φαρμακευτικής κάνναβης
Ήρθαν με πτήση της Skyserv με τελικό προορισμό την Κόρινθο
H ΕLPEN ταξίδεψε με τη Σύμπλευση στα ακριτικά νησιά της χώρας μας
Και δώρισε έναν καρδιολογικό υπέρηχο στο Κέντρο Υγείας Αμοργού