Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η Ε.Ε. ενισχύει την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

1/2/2018 2:15:47 μμ
Στην Ελλάδα όμως ο αντίστοιχος μηχανισμός προκαλεί αντιδράσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και σε περισσότερες αξιολογήσεις, προκειμένου από τη μία να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την κλινική αξία των νέων τεχνολογιών και από την άλλη θα προκύψουν αποτελεσματικά και καινοτόμα μέσα στον τομέα της υγείας.


Διευκρινίζεται ότι ο προτεινόμενος κανονισμός καλύπτει νέα φάρμακα και ορισμένα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.


Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση κοινών εργαλείων, μεθοδολογιών και διαδικασιών, που σχετίζονται με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας, σε ολόκληρη την Ε.Ε., με τη συνεργασία σε 4 κύριους τομείς:

  1. τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις, εστιάζοντας στις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες υγείας με το μέγιστο δυνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς
  2. τις κοινές επιστημονικές διαβουλεύσεις, μέσω των οποίων οι φορείς ανάπτυξης θα μπορούν να ζητούν συμβουλές από τις αρμόδιες αρχές
  3. την αναγνώριση αναδυόμενων τεχνολογιών υγείας για τον πρώιμο εντοπισμό πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών και
  4. τη συνέχιση της εθελοντικής συνεργασίας σε άλλους τομείς.

 

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα αντιδράσεις προκαλεί ο νόμος για την αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων.


Συγκεκριμένα, το PhRMA Innovation Forum, που εκπροσωπεί 23 εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, δηλώνει ότι το νέο πλαίσιο δημιουργεί «σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες αλλά και υπάρχουσες θεραπείες και περιέχει αδιευκρίνιστα σημεία και σκόπιμες ασάφειες που αναιρούν τις καλές προθέσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν».

 

Τονίζει επίσης ότι η νομοθετική αυτή παρέμβαση αντιμετωπίζει «την καινοτομία αποκλειστικά ως δαπάνη», ενώ «διαιωνίζει τις ιστορικές στρεβλώσεις και επιδεινώνει την υφιστάμενη κατάσταση». Οι εταιρείες του PhRMA Innovation Forum ζητούν ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και προτείνουν λύσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης στο σύστημα υγείας
Από το βήμα του 11oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών






Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Συμψηφισμός του clawback με δαπάνες έρευνας σε ποσοστό 50%
Από το βήμα του 11oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Κ. Μητσοτάκης: Κράτος δικαίου η αποστολή φαρμάκων «κατΆ οίκον»
Η υπηρεσία μετουσιώνεται σε δικαίωμα του πολίτη