Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η δυναμική των ψηφιακών θεραπειών για τους ψυχικά ασθενείς

11/4/2024 10:08:26 μμ
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ψηφιακές θεραπείες, με τη μορφή εφαρμογών σε έξυπνες συσκευές, υποστηρίζουν ευρέως την κλινική πρακτική και συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα ίσως και στη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων, όπως υποστήριξε η καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Kari Franson σε αμερικανικό συνέδριο. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν σε κάποιες από τις προκλήσεις που συναντούν οι ειδικοί στη θεραπεία των ασθενών, όπως είναι η πρόσβαση σε νέο ψυχοθεραπευτή και η αντιμετώπιση συμπτωμάτων που είναι «ανθεκτικά» στη φαρμακοθεραπεία.


Ήδη στις ΗΠΑ έχουν λάβει έγκριση και συνταγογραφούνται ψηφιακές θεραπείες για τις διαταραχές κατάχρησης ουσιών και χρήσης οπιοειδών, με τις μελέτες και τις αναλύσεις πραγματικών δεδομένων να δείχνουν υψηλότερα ποσοστά αποχής και συγκράτησης για τους χρήστες σε σύγκριση με τους μη χρήστες, καθαρά ουρολογικά τεστ και σημαντική μείωση στις επισκέψεις σε νοσοκομεία. Σημαντική βελτίωση έχει επίσης προσφέρει σε ενήλικες και παιδιά με ΔΕΠΥ θεραπεία με τη μορφή ηλεκτρονικού παιχνιδιού που βελτίωσε την προσοχή, ενώ μείωσε τους πονοκεφάλους, τη ναυτία, την επιθετικότητα, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τη ματαίωση. 


Διαθέσιμες είναι επίσης συσκευές για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και την αϋπνία, μελετάται επί του παρόντος θεραπεία για τη σχιζοφρένεια με υποσχόμενα αποτελέσματα, ενώ πριν από λίγες μόνο ημέρες δόθηκε έγκριση σε εφαρμογή για τη σοβαρή κατάθλιψη που βασίζεται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. 


Η καθηγήτρια κατέληξε ότι οι φαρμακοποιοί καλούνται να γνωρίζουν και να συνιστούν τις διαθέσιμες αυτές επιλογές στους πελάτες τους και να τους συμβουλεύουν να διαβάζουν τις κριτικές των χρηστών ώστε να διαπιστώνουν αν μια εφαρμογή τους ταιριάζει.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εξαγόρασε τη βιοτεχνολογική εταιρεία Proteologix ύψους 850 εκατ. δολαρίων
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD