Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

ΕΦΚΑ: Νέες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
Θεσπίζονται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για κάθε περίπτωση
ΦΣΑ: Πώς αίρονται οι παράλληλες εξαγωγές για φάρμακα που είναι ελλειπτικά;
Ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ΕΟΦ για την πρόσφατη απόφασή του
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πώς οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιούν τεστ για τον κορονοϊό στα φαρμακεία τους
Αποκλειστική συνέντευξη του καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη στη Βάσω Καλυβιώτη


Η δράση του βελονισμού στο συναισθηματικό πόνο

11/12/2017 10:33:49 πμ
Πώς λειτουργεί αυτός ο εναλλακτικός τρόπος θεραπείας;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όταν η ψυχή μας πονάει, μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη; Ποια είναι η επίδραση του βελονισμού; Καταρχήν, τα πρώτα συμπτώματα του ψυχικού πόνου μπορεί να είναι ένα σφίξιμο, ένας πονοκέφαλος, ένας στομαχόπονος, αφού ο σωματικός και ο ψυχικός πόνος είναι άμεσα συνδεδεμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούμε τη λέξη «πονάω» τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο μηχανισμός του πόνου είναι ίδιος για την ψυχή και για το σώμα. Εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα αναφέρονται στα οφέλη του βελονισμού στο σωματικό πόνο, αρκετά επίσης έχουν γραφεί για τον ψυχικό πόνο.


Απόρριψη, θλίψη, θυμός, έλλειψη αγάπης, φόβος είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που «πονάνε». Όταν αυτά δεν εκτονώνονται και δεν εκφράζονται, συσσωρεύονται στον οργανισμό και μπορούν εκτός από τον ίδιο το ψυχικό πόνο να δημιουργήσουν σωματικά προβλήματα και να γίνουν η αρχή διαφόρων ασθενειών. Όπως αυτά που ονομάζουμε «ψυχοσωματικά».

Πώς δρα ο βελονισμός;

Σύμφωνα με τη Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Γενική Ιατρό, ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG), ο βελονισμός έχει στην αρχή τοπική δράση. Η είσοδος της βελόνας στο δέρμα διεγείρει την κυτταρική μεμβράνη, προκαλώντας μεταβολές στην ενδοκυττάρια και εξωκυττάρια συγκέντρωση ιόντων, με τελικό αποτέλεσμα τη διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής. Ο ερεθισμός του αισθητικού υποδοχέα από την περιφέρεια μεταφέρεται στο νωτιαίο μυελό, στο αντίστοιχο νευροτόμιο. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μέσω της εφαρμογής των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων και κυρίως της MRI, έχουν καταγραφεί δράσεις του βελονισμού σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, αλλαγή στην ενεργοποίησή τους και στη μεταξύ τους σύνδεση.

Ο βελονισμός έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα κέντρα του εγκεφάλου που αφορούν τον πόνο, τόσο το σωματικό όσο και το ψυχικό. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει βελονισμό γνωρίζουν πολύ καλά την ηρεμιστική επίδραση που έχει ο βελονισμός στο σώμα τους και πόσο μπορεί να απαλύνει την συναισθηματική φόρτιση στα κέντρα του εγκεφάλου.

Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Ο βελονισμός έγινε αρχικά γνωστός για την αναλγητική του δράση σε σωματικά προβλήματα. Επίσης, σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζουμε ως λειτουργικά προβλήματα, δυσλειτουργίες ή ευαισθησίες του οργανισμού χωρίς παθολογικά ευρήματα από τις κλινικές εξετάσεις, όπως είναι οι ψυχοσωματικές ή άγνωστης αιτιολογίας καταστάσεις, όπου ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά μέσω νευροπεπτιδίων που προκαλούν ρύθμιση του νευρικού – ενδοκρινικού και ανοσολογικού συστήματος. Αυπνία, υπογονιμότητα, αμμηνόρροια, αλλεργίες, δερματίτιδες αλλά και ψυχικός πόνος είναι μερικές ακόμα από τις ενδείξεις του βελονισμού. Μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις συμβατικές θεραπείες ή να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της νόσου
Απεστάλησαν προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Το φαρμακείο των φετινών διακοπών είναι διαφορετικό
Τι πρέπει να προτείνει ο φαρμακοποιός στους πελάτες του
Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα από τα κουνούπια
Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διακοπές χωρίς γυναικολογικά απρόοπτα
Dr. Γρηγόριος Α. Καραμπάς MD, MSc, PhD, MIGS, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Βιοκλινικής
ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ