Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η Covid-19 δημιούργησε μια παράλληλη πανδημία, αυτή των ψυχικών νοσημάτων

28/10/2021 9:19:34 μμ
Σύμφωνα με την υφ. Ζ. Ράπτη η επιβάρυνση είναι εμφανής σε παιδιά και ηλικιωμένους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για μια δεύτερη, σιωπηλή πανδημία προκλήσεων ψυχικής υγείας που σαρώνει την ανθρωπότητα έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατά τη διάρκεια του 20ού Ετήσιου Συνεδρίου Healthworld Pandemic Crisis – The Day After.

Ειδικότερα εξήγησε πως η πανδημία επέφερε σημαντική έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων και επιδείνωση των υφιστάμενων ανισοτήτων στη λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Επίσης, άλλαξε ραγδαία την καθημερινότητα όλων των πληθυσμιακών ομάδων, ανεξαιρέτως. Ήδη, παγκόσμιες έρευνες καταγράφουν αυξημένα επίπεδα φόβου, άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς στο γενικό πληθυσμό, με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση σε παιδιά, εφήβους και υπερήλικες, καθώς και αύξηση εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η χρήση του διαδικτύου.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το σύνδρομο «Long-COVID», καθώς προβλέπεται ότι οι ψυχικές επιπτώσεις της νόσου θα είναι επίμονες και μακροπρόθεσμες. Παγκοσμίως, καταγράφονται σε πολλούς νοσήσαντες συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου, καθώς και νευρολογικά και σωματικά συμπτώματα.

Όπως ανέφερε, ήδη η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κρατικό προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία κατά 62% και ενισχύει με προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ψυχιάτρων και νοσηλευτών τις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας. Εκτός από αυτά, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από δράσεις για τη στήριξη όσων νοσούν και των οικογενειών τους είτε από Covid-19 είτε από άλλα χρόνια νοσήματα, αναπτύσσεται Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ώστε να παρέχονται ψυχιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όλη τη χώρα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της