Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους Φορείς θα υπογράψει το υπ. Υγείας
Αφορά και τους φαρμακοποιούς και θα έχει τριετή διάρκεια
Cosmetics Europe 2018: Στα 78,6 δισ. ευρώ οι πωλήσεις καλλυντικών και αρωμάτων στην ΕΕ
Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΣΒΑΚ, Θ. Γιαρμενίτη
Σπουδάστε
Νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών τον Οκτώβριο του 2019


Η βιταμίνη D μπορεί να είναι ωφέλιμη και στην κατάθλιψη

23/8/2018 2:19:02 μμ
Συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D μπορεί να βοηθούν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Maryland στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνθρωποι που έπασχαν από κατάθλιψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D, φάνηκαν να ανταποκρίνονται καλύτερα στη φαρμακευτική αγωγή, όταν λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής. Υπήρξαν όμως και κάποιες ενδείξεις ότι η συμπλήρωση της διατροφής με τη βιταμίνη βελτίωσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.


Η επικεφαλής της έρευνας, επικεφαλής της έρευνας, Marissa Flaherty, MD του Τμήματος Ψυχιατρικής, παρατήρησε ότι πολλοί από τους ασθενείς της με κατάθλιψη είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ότι όταν αυτά αυξήθηκαν, βελτιώθηκαν και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά η κόπωση και η ενέργεια. Έτσι ξεκίνησε η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση πέντε τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών που δημοσιεύθηκαν τα έτη 2011-2016 και αφορούσαν την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης D στην κατάθλιψη:

  • Σε μελέτη 6 εβδομάδων (2011) σε νέους υγιείς ενήλικες, η καθημερινή χορήγηση 5000 IU χοληκαλσιφερόλης δεν είχε καμία επίδραση στα τεστ κατάθλιψης.
  • Σε μελέτη 8 εβδομάδων (2013) σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) η καθημερινή χορήγηση 1500 IU βιταμίνης D3 + 20mg φλουοξετίνης έδωσε καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο της φλουοξετίνης.
  • Σε μελέτη 3 μηνών σε καταθλιπτικούς ενήλικες με ανεπάρκεια βιταμίνης D, δύο δόσεις 150.000 ή 300.000 IU βιταμίνης D (με ενδομυϊκές ενέσεις) βελτίωσαν τα αποτελέσματα στα τεστ κατάθλιψης.
  • Σε μελέτη 8 εβδομάδων σε ασθενείς με MDD η εβδομαδιαία χορήγηση 50.000 IU βιταμίνης D βελτίωσε επίσης τα αποτελέσματα στα τεστ κατάθλιψης.
  • Σε μελέτη 52 εβδομάδων σε καταθλιπτικούς ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση, η εβδομαδιαία χορήγηση 50.000 IU βιταμίνης D3 δεν μείωσε σημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

 

Στην ανάλυση των συγκεντρωτικών δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D βελτίωσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε ικανοποιητικό βαθμό, αν και υπήρξε κάποια ετερογένεια σε μερικές από τις μελέτες.


Οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D βελτιώνουν την κατάθλιψη από μόνα τους. Στις περισσότερες έρευνες η βιταμίνη δεν χορηγήθηκε ως μονοθεραπεία της κατάθλιψης, αλλά παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.


Η γνώμη πάντως της επικεφαλής είναι ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης D και να συστήνουν συμπληρώματα, όταν χρειάζεται. Εξάλλου δεν είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν χαμηλή βιταμίνη D και η συμπλήρωσή της είναι ωφέλιμη όχι μόνο στην κατάθλιψη αλλά και σε άλλες καταστάσεις, όπως και στην υγεία των οστών.


Μετάφραση από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΣΒΑΚ, Θ. Γιαρμενίτη
Το πρώτο ειδικό αφιέρωμα του f.daily


Σχετικά άρθρα

Δημοσιεύτηκε η αναθεωρημένη λίστα βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ
Περιλαμβάνει δεκάδες σκευάσματα για ενήλικες και παιδιά αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ
Νέο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2019
Με αλλαγές σε σύγκριση με το 2018
Νέο φάρμακο για τη μειωμένη λίμπιντο των γυναικών
Πήρε έγκριση στις ΗΠΑ
Λειτουργική και κλασική Δυτική Ιατρική: Σε τι διαφέρουν;
Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, ειδικός παθολόγος