Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ψηφιακή εφαρμογή αξιολογεί τον πιθανό κίνδυνο για ηπατίτιδες
Για να αντιμετωπιστούν τα υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των ασθενών
Τα παιδιά με άσθμα δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
Επίσης, κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα


Η βιταμίνη D δεν προστατεύει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις

12/7/2018 11:58:41 πμ
Νέα έρευνα καταρρίπτει την προηγούμενη θεωρία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, δεν προστατεύει τελικά από την πολλαπλή σκλήρυνση, τη νόσο Πάρκινσον, τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, της Νότιας Αυστραλίας και του Κέντρου Αριστείας ARC αξιολόγησαν στοιχεία από περισσότερες από 70 προ-κλινικές και κλινικές μελέτες με στόχο να μελετήσουν το ρόλο της βιταμίνης D σε μια σειρά νευροεκφυλιστικών παθήσεων.


Όπως εξηγεί η Δρ Κρισταλ Ιακοπετα, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και κύρια συγγραφέας της ανασκόπησης, «παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με νευροεκφυλιστικές παθήσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συγκριτικά με τα υγιή άτομα του γενικού πληθυσμού. Αυτό είχε οδηγήσει στην επιστημονική υπόθεση ότι η αύξηση της βιταμίνης D, είτε δια της έκθεσης στον ήλιο, είτε δια των συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να έχει θετική επίδραση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ανασκόπησης δείχνει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι προστατευτική για τον εγκέφαλο».


Ο Μαρκ Χατσινσον, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας ARC και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, που εργάστηκε μαζί με την υποψήφια διδάκτορα στην ανασκόπηση συμπληρώνει ότι «το συμπέρασμα είναι σημαντικό διότι βασίζεται σε μια εξαιρετικά ενδελεχή επαναξιολόγηση και ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Καταρρίψαμε μια λανθασμένη αντίληψη ότι η βιταμίνη D κάνει καλό στον εγκέφαλο».


Παραδέχεται όμως ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο με τρόπους άσχετους από τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει θετική επίδραση σε κάποιες νευρολογικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα στην πολλαπλή σκλήρυνση. Και όντως υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι επηρεάζει μοριακές διαδικασίες του εγκεφάλου με τρόπο που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη βιταμίνη D», διευκρινίζει.


Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Neuroscience.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα αξιοποιηθεί για την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων
Η φαρμακευτική εταιρεία θα συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών


Σχετικά άρθρα

Ψηφιακή εφαρμογή αξιολογεί τον πιθανό κίνδυνο για ηπατίτιδες
Για να αντιμετωπιστούν τα υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των ασθενών
Τα παιδιά με άσθμα δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
Επίσης, κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα
Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Κινδύνου για Ιογενείς Ηπατίτιδες Α, Β και C
Με στόχο την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη θεραπεία