Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η βιοτίνη επιδρά στις εργαστηριακές εξετάσεις του θυρεοειδούς

25/4/2023 9:27:03 μμ
Θα επικαιροποιηθούν σχετικά τα φύλλα οδηγιών των φαρμάκων που περιέχουν λεβοθυροξίνη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΟΦ, ο ΕΜΑ και οι εταιρείες-ΚΑΚ των φαρμακευτικών προϊόντων λεβοθυροξίνης στην Ελλάδα ενημερώνουν ότι η βιοτίνη ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, οι οποίες βασίζονται σε αλληλεπίδραση βιοτίνης/στρεπταβιδίνης. 

Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και για την προσαρμογή της δοσολογίας της λεβοθυροξίνης και ανάλογα με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα.

Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι εάν τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης και συνιστούν να ενημερώνεται το εργαστήριο για τη λήψη της, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές εξετάσεις. Επίσης οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια μπορεί να περιέχουν βιοτίνη.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες των προϊόντων που περιέχουν λεβοθυροξίνη (ΠΧΠ και τα φύλλα οδηγιών χρήσης) θα αναθεωρηθούν προκειμένου να συμπεριλάβουν την αναφορά για την ενδεχόμενη επίδραση της βιοτίνης στις ανοσολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς. Το κείμενο υπογράφουν οι εταιρείες: Uni-Pharma, Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη Φαρμακευτικά Εργαστήρια, Galenica, Merck, IBSA Farmaceutici Italia SRL (και ο υπεύθυνος διανομής των προϊόντων FARAN), Angelini Pharma Hellas και NI-THE.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

18/4/2024 2:42:20 πμSupplement Awards 2024
Διοργανώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events
Μέσω του προγράμματος ΕΚΕ «Πρόληψη»






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους