Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η βιοψία στο μαστό δεν χρειάζεται πάντα χειρουργείο

2/10/2018 11:20:42 πμ
Μπορεί να γίνει ανώδυνα για τη γυναίκα με τη στερεοταξία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Ο όρος βιοψία στο μαστό είναι συνυφασμένος με τη χειρουργική βιοψία, δηλαδή με επέμβαση», τονίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε), Διευθυντής Απεικονιστικού Τμήματος Διάγνωσης Μαστού & Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών, επισημαίνοντας συγχρόνως πως «κάποιες επεμβάσεις «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη στερεοτακτική βιοψία που δεν απαιτεί χειρουργείο».

Η βιοψία είναι απαραίτητη κατά τον κ. Μαλακάση, στην περίπτωση της αμφιβολίας ενός ακτινοδιαγνώστη μαστού για το αν κάποια ευρήματα ορατά μόνο απεικονιστικά και όχι ψηλαφητά, όπως είναι οι μικροαποτιτανώσεις ή τα μικρά ογκίδια, είναι ύποπτα για κακοήθεια, οπότε σαφώς και απαιτούν βιοψία, δηλαδή λήψη υλικού για ιστολογική ταυτοποίηση.


«Υπολογίζουμε πως οκτώ στις δέκα γυναίκες θα είχαν αποφύγει το χειρουργείο με τη λύση της στερεοτακτικής βιοψίας με αναρρόφηση, διαδικασία που δεν είναι χειρουργική πράξη, μιας και πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, με ελάχιστη τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή στο δέρμα για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα» προσθέτει, «ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο».


«Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την αναρρόφηση», συμπληρώνει ο ιατρός, «και στο σημείο εκείνο αφήνουμε ένα μικρό κλιπ από τιτάνιο, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει κακοήθεια να βοηθηθεί ο χειρουργός να εντοπίσει άμεσα την περιοχή στην οποία και θα επέμβει για αφαιρέσει το εύρημα».


«Η στερεοτακτική βιοψία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σε σωστά εξοπλισμένο κέντρο μαστού», καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Μαλακάσης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Στηρίζοντας μια σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»