Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η απολογία του φαρμακοποιού από την Κέρκυρα

3/10/2018 10:36:24 πμ
Κατηγορείται για συμμετοχή σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών σκευασμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διέρρευσε το κείμενο της απολογίας του φαρμακοποιού από την Κέρκυρα που κατηγορήθηκε για σύσταση συμμορίας, μαζί με μία νεφρολόγο-γιατρό και 3 πολίτες, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών σκευασμάτων και ουσιών (δείτε εδώ).


Στις απολογίες και του φαρμακοποιού και του γιατρού, που δημοσίευσε η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», οι δύο κατηγορούμενοι επιχείρησαν να καταρρίψουν την κατηγορία της αστυνομίας ότι πρόκειται για σπείρα και υποστηρίζουν αφενός ότι δεν γνωρίζονται, αφετέρου ότι ο τρίτος κατηγορούμενος, που διακινούσε τις ουσίες, τους είχε προκαλέσει τη συμπόνια, επειδή η σύζυγός του έχασε τη ζωή της από νεφροπάθεια προ μερικών ετών και τα δύο του παιδιά είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών που επιχειρούν να απεξαρτηθούν…


Πάντως, ο εισαγγελέας και ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Κέρκυρας δεν πείστηκαν από τις απολογίες των πέντε κατηγορουμένων και αποφάσισαν από κοινού την προφυλάκισή τους.

Δηλώνει αφελής και ευκολόπιστος ο φαρμακοποιός

Ο 53χρονος φαρμακοποιός, που διατηρεί 30 χρόνια φαρμακείο στην πόλη της Κέρκυρας, κατηγορείται ότι από τον περασμένο Ιανουάριο εκτέλεσε τουλάχιστον 33 ειδικές συνταγές, που είχε εκδώσει η νεφρολόγος για τη χορήγηση οπιούχων αναλγητικών διαδερμικών εμπλάστρων «Durogesic» και ναρκωτικών χαπιών «Ritalin», αν και δεν υπήρχε ιατρική ένδειξη για τη χορήγησή τους.


Στη συνέχεια, παρέδιδε τις ουσίες (που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν εξάρτηση και κίνδυνο ζωής) στον Γ.Δ., που τις διακινούσε μαζί με τους γιους του Σ.Δ. και Ν.Δ. Εξαρχής είχε αρνηθεί με υπόμνημα ότι είναι στέλεχος ή μέλος συμμορίας και ότι ενώθηκε με τους συγκατηγορούμενούς του για να διαπράξει το κακούργημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Όπως κατέθεσε ο φαρμακοποιός, ο 62χρονος Γ.Δ. ήταν επί σειρά ετών πελάτης του, λόγω της συζύγου που έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έχει αποβιώσει.


«Τους τελευταίους μήνες πήγαινε ανά 15-20 ημέρες στο φαρμακείο και προσκόμιζε δίγραμμες ειδικές συνταγές ναρκωτικών της ιατρού- νεφρολόγου και διευθύντριας το Γ.Ν. Κέρκυρας Κ.Ι., οι οποίες έφεραν τη νόμιμη θεώρηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και είχαν συνταχθεί επ? ονόματι των υιών του Σ. και Ν.Δ.», ανέφερε.


Στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή εξηγεί: «Ο κ. Δ. με παρακαλούσε να του χορηγήσω σκευάσματα για τα παιδιά του, τα οποία ήταν σε στάδιο θανάτου και εκμεταλλεύτηκε την ευαισθησία μου. Κάθε φορά που έφερνε ιατρική συνταγή του έδινα σκευάσματα σύμφωνα με αυτή και ένα κουτί παραπάνω. Οι συνταγές που λείπουν για τη χορήγηση των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενδεχομένως να μην είχαν καταμετρηθεί ή να είχαν παραπέσει οι σακούλες.


Τα παιδιά του Δ. τα είχα δει μόνο μια φορά ή το έτος 2016 ή το έτος 2017… Δεν γνώριζα ότι τα σκευάσματα που χορηγούσα στον κ. Δ. θα μπορούσε να τα διακινεί. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό, έστω σαν ενδεχόμενο, ότι μπορεί να γινόταν διακίνηση. Δεν με πλήρωνε ο Δ., μου έδινε έναντι... Το αντίτιμο των σκευασμάτων για κάθε συνταγή κόστιζε περίπου 140 ευρώ, κατέβαλε 50 ευρώ και τα υπόλοιπα τα έγραφα, όπως γίνεται σε πολλούς πελάτες».


Ο φαρμακοποιός προσθέτει ακόμη ότι ο Γ.Δ. «τρεις ή τέσσερις φορές μόνο, λόγω της πολυετούς γνωριμίας που είχαμε, με ικέτευσε με ιδιαίτερη επιμονή και συγκινησιακή φόρτιση να τον λυπηθώ και να τον διευκολύνω… χορηγώντας του ένα επιπλέον σκεύασμα, λόγω των έντονων και μεγάλων αναγκών που είχαν οι γιοι του εξ αιτίας της κατάστασης και του βαθμού της εξάρτησής τους και με δεδομένο ότι σε 15 ημέρες το πολύ θα μου προσκόμιζε νέα ιατρική συνταγή».


Όπως λέει, «…εισάκουσα τις ικεσίες του και όντας πατέρας δυο γιων και ο ίδιος, λύγισα και αποδέχτηκα να τον διευκολύνω αυτές τις τρεις ή τέσσερις φορές μόνο». Ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου υποστηρίζει ότι δεν χορηγούσε τα φάρμακα για να πουληθούν και ότι αντέδρασε όταν έμαθε πού κατέληγαν: «Κάποιος τοξικομανής… μου ανέφερε ότι η οικογένεια των συγκατηγορουμένων πωλεί το έμπλαστρο "Durogesic" έναντι 100 ευρώ.


Όταν το πληροφορήθηκα, ανέμενα πότε θα επισκεφθεί το φαρμακείο μου ο Δ. ώστε να τον ρωτήσω και να διασταυρώσω την πληροφορία. Από τη στιγμή που το πληροφορήθηκα, δεν ξαναέδωσα στον Δ. άλλα σκευάσματα και του είπα «Πρόσεχε, μην τα πουλάς», γιατί είχε διαρρεύσει η συγκεκριμένη πληροφορία. Ήταν ένας πελάτης του φαρμακείου και δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση, δεν τον εμπιστευόμουν…».


Κλείνοντας, ο φαρμακοποιός παραδέχεται ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση την οικογένειά του και ειδικά τους γιους του, που είναι επιστήμονες και ο ένας θα αναλάβει το φαρμακείο του: «Λυπάμαι και ντρέπομαι ειλικρινά για την θέση στην οποία με έχει περιάγει σήμερα ο αφελής και ευκολόπιστος χαρακτήρας μου… Μετανιώνω ειλικρινά για τις πράξεις μου, αλλά δυστυχώς έπεσα και ο ίδιος θύμα της επιτηδειότητας του συγκατηγορουμένου μου Δ.Γ….».

Η απολογία της νεφρολόγου

Η 57χρονη νεφρολόγος επιβεβαιώνει τις συχνές επισκέψεις του Γ.Δ. και τις παρακλήσεις του να χορηγήσει φάρμακα στα παιδιά του, επειδή δήθεν είχαν κόψει την ηρωίνη και χρειάζονταν ηρεμιστικά.


Παραδέχεται, ωστόσο, ότι έκανε «ιατρικό λάθος» με τη χορήγηση των συνταγών και το αποδίδει στην… ευαισθησία της, αλλά αρνείται ότι συνταγογραφούσε και για άλλους χρήστες!


Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τον φαρμακοποιό αλλά τον έχει μόνο ακουστά: «Συμφώνησα με κάποιες επιφυλάξεις διότι ήταν χρήστες…. Ο πατέρας ήταν λίγο πιεστικός, έκανα και εγώ ένα λάθος ιατρικό, έδειξα ευαισθησία στο να εκδώσω δίγραμμη συνταγή… Ήταν λάθος μου που δεν τους εξέτασα, προκειμένου να δίνω τις συνταγές…», αναφέρει.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο